Hoppa till innehåll
Hem » Poliserna Niclas och Linnéa avbröt knivdåd

Poliserna Niclas och Linnéa avbröt knivdåd

En ung gärningsman knivhögg oprovocerat två personer i centrala Västerås i somras. Poliserna Niclas och Linnéa var först på plats och stoppade knivvåldet som kunde ha drabbat fler.

En junimorgon i somras och arbetspasset börjar precis som många andra för poliserna Niclas och Linnéa. De byter om till uniform, rustar på vapen och samlas i ett utsättningsrum för genomgång av uppdrag och fördelning av personal i polisbilarna. Niclas och Linnéa får i uppdrag att bilda patrull och arbetspasset inleds med en rutinmässig trafikkontroll.

Jag minns att trafikkontrollen avslutades med att vi kontrollerade ett utländskt fordon, vilket tog längre tid än vanligt, säger Niclas.

På väg tillbaka till polisstationen bestämmer Linnéa som kör polisbilen att åka via Västerås centrum, detta i brottsförebyggande syfte då det finns missbruksproblematik i området. Vägvalet och den fördröjda kontrollen av det utländska fordonet gör att de vid tidpunkten är på väg rakt in ett knivdåd, utan att själva vara medvetna om det. 

När patrullen är i centrum ser de en person som är täckt med blod och håller sig över bröstet. Ingenting om knivdådet har larmats ut än.

Jag tänkte att det var någon som hade ramlat på cykeln och som behövde hjälp, säger Niclas.

Vi var i sinnesstämningen om att vi skulle ringa ambulans och hjälpa personen, men inte mer än så, tillägger Linnéa.

Men situationen förändras drastiskt. Samtidigt som de kliver ur polisbilen pekar den skadade personen mot en ung man som befinner sig på andra sidan vägen. Det är han som med kniv har attackerat den skadade. Patrullen inser nu att de befinner sig på en brottsplats och att gärningsmannen är några meter ifrån dem.

Ingripandet mot gärningsmannen

Niclas befinner sig närmast gärningsmannen och ingriper först. Under tiden larmar polisens regionledningscentral ut ärendet efter flera inkommande 112-samtal om en person med kniv som hugger folk utomhus i centrala Västerås.

Efter att ha fått bekräftat att det var gärningsmannen på andra sidan vägen drog jag mitt skjutvapen och närmade mig. När han vände sig mot mig såg jag att han höll en kniv i handen. I den stunden mötte jag gärningsmannens blick. Jag beordrade honom att släppa kniven och lägga sig ner på marken, men han kändes frånkopplad och vi fick ingen kontakt, säger Niclas.

Poliser får skjuta när de själva eller andra utsätts för hot eller våld som kan orsaka allvarlig skada, till exempel en person med kniv eller skjutvapen.

Utöver den hotfulla situationen med gärningsmannen var jag tvungen att ta hänsyn till omgivningen. Händelsen skedde på morgonen på en plats där det är mycket personer i rörelse, vilket begränsade mina möjligheter att skjuta varningsskott och verkanseld, säger Niclas och fortsätter.  

Efter flera uppmaningar kastade gärningsmannen till slut ifrån sig kniven och la sig på marken. Resten av gripandet skedde odramatiskt, säger Niclas.

När gärningsmannen beläggs med handfängsel ropar en annan skadad person på hjälp. Niclas och Linnéa förstår då att två personer har utsatts för gärningsmannens knivvåld. Linnéa stannar kvar hos gärningsmannen medan Niclas påbörjar en vårdinsats för att rädda livet på personen som ropat på hjälp.

Ett starkt minne från den stunden är att personal ifrån ett företag i närheten erbjöd sig att hjälpa till. Jag bad dem hämta en sjukvårdsväska i polisbilen och kontrollera om det fanns fler skadade i närheten vilket de gjorde. De hämtade också lakan som användes som förband och pratade lugnt med en av de skadade. Deras hjälpinsatser spred ett lugn i situationen. 

Varken Niclas eller Linnéa skadades vid ingripandet. Gärningsmannen hade skärskador på händerna efter att ha skurit sig på sin egen kniv och de två som skadades av knivvåldet överlevde.

Varför tror ni att ni klarade av att hantera situationen? 

Utbildning, mental förberedelse och en inställning om att agera i svåra situationer, säger Niclas och Linnéa instämmande.

Vi har också övat på liknande scenarion under utbildningen och tiden som färdig polis, säger Linnéa.

En anledning till varför jag blev polis är för den här typen av skarpa situationer där jag har möjlighet att påverka utgången. I det här fallet handlade det om att rädda liv och gripa gärningsmannen, säger Niclas.

Dömdes till rättspsykiatrisk vård

Under utredningens gång erkände gärningsmannen att han knivhuggit två personer och i september dömdes han för mordförsök till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Det framkom att han slumpmässigt och på plats valt ut vilka personer han skulle attackera.

Polisens utredare kom fram till att gärningsmannen kunde ha skadat fler personer och att Niclas och Linnéas snabba ingripande förhindrade detta.

– Vi ska inte lyftas fram på ett extraordinärt sätt, andra kollegor hade agerat liknande. Poliser är utbildade för att hantera allvarliga händelser, det är en av våra arbetsuppgifter, avslutar Niclas och Linnéa. 

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.