Hoppa till innehåll
Hem » Hallå där, Thomas Andersson…

Hallå där, Thomas Andersson…

Illustration som handlar om stölden av en ribbåt i Göteborg.

Illustration: Lasse Björk.

…ansvarig för Båtsamverkan i region Väst och i helgen polisens representant på Eriksberg Boat Show i Göteborg.

Vad är Eriksberg Boat Show?

– Det är en flytande båtmässa mitt inne i Göteborgs hamninlopp! Den första båtmässan sedan februari 2020 och pågår mellan fredag och söndag (8-10 april).

Varför finns polisen på plats?

– Båtmässorna är enormt viktiga för där har vi en möjlighet att träffa både gamla och nya båtägare, men även de som är intresserade av att köpa båt för första gången. Det är lätt att bli lurad – där kan vi göra skillnad. Vi träffar även samverkanspartners inom Båtsamverkan. 

Hur är upplägget på båtmässan?

– Vi står vid den gamla bockkranen. Vi visar upp en båtmotor som stals och sedan låg nedgrävd i 6 år innan den påträffades. Vi kommer även att visa filmen med det fina gripandet som polisen och Kustbevakningen gjorde i Göteborg den 15 februari i år, då vi lyckades gripa två personer som hade stulit en ribbåt. Vi kommer också att informera båtägare om att fylla i Båtkortet som man hittar på polisen.se. Sjöpolisen kommer att närvara under mässan och visa sin verksamhet. 

Vad hoppas du att uppnå genom att finnas på plats under de här dagarna?

– Konceptet Båtsamverkan kan beskrivas som ”Hjälp till självhjälp”, och mitt mål är att informera om konceptet och att ge energi till dem som verkar inom det. På några få dagar når vi mängder med båtfolk och kan sprida budskapet. 

Hur stort är problemet med båt- och motorstölder?

– Pandemin har påverkat positivt men i östra Sverige så är det fortsatt stölder. VI har betydligt färre i Väst vilket är bra. Problemet i är år att det är ont om båtmotorer på marknaden. Blir en båtägare av med en motor så finns det ingen ersättningsmotor förrän tidigast 2023 enligt motortillverkarna. Det innebär att det kan bli en tråkig båtsommar om man drabbas. 

Vilket är det bästa knepet för att undvika att drabbas som båtägare?

– Att öka sin medvetenhet som båtägare. Att arbeta tillsammans för att göra det svårare för dem som stjäl båtar och båtmotorer. Det är också viktigt att fylla i Båtkortet så att rätt uppgifter följer med direkt vid en polisanmälan. Och så att följa polisens Facebooksida för båtrelaterade brott.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.