Bild: Lars Hedelin
…och som på tisdag håller i ett direktsänt webbinarium på Facebook om båtrelaterade brott.
Varför arrangerar ni det här evenemanget?
– Det här är ett sätt att nå ut till båtägare nu när Båtmässan är inställd. Det finns ett stort båtintresse i region Väst. Här finns en lång kust och här bor många båtägare. Syftet med webbinariet är att öka kunskapen om båtrelaterade brott och hur man som båtägare kan agera för att minska risken att drabbas. Vi vill också öka kunskapen om Båtsamverkan och visa att det gör skillnad när det gäller att motverka båtrelaterad brottslighet.
Vilka frågor kommer att diskuteras?
– Vi kommer att svara på tittarnas frågor. Och vi kommer att prata om riktiga fall, som det med mannen som vi fann i en husbil full med stöldgods. Han tillhörde ett internationellt brottsnätverk och kunde gripas och lagföras tack vare Båtsamverkan.
Hur stort är egentligen problemet med båt- och båtmotorstölder i region Väst?
– Under 2020 minskade båtbrotten i regionen med 31 procent jämfört med året innan. Det är den största minskningen i landet och visar på ett bra sätt effekten av Båtsamverkan. Trots det ser vi fortfarande ett stort antal båtrelaterade stölder. Det hänger förstås ihop med att det finns så många båtar i både hav och insjöar i regionen.
Hur gör man om man vill följa webbinariet?
– Då går man in på Polisen Båtsamverkan Västs Facebooksida. Webbinariet börjar klockan 19:00 på tisdag, den 9 februari. Det går också att anmäla sig via vår samarbetspartner Larmtjänst hemsida. Då får man en påminnelse när sändningen börjar.
Det här är Båtsamverkan
Projektet Båtsamverkan drogs igång 2013 av polisen i region Väst tillsammans med Larmtjänst och försäkringsbolagen för att minska antalet båtmotorstölder. 2017 övergick Båtsamverkan till en ordinarie brottsförebyggande metod inom polisen. Båtsamverkan innebär bland annat att båtägarna tillsammans ser om varandras båtar och är uppmärksamma på vilka som rör sig i området.