Hoppa till innehåll
Hem » Polisen premiärvisade nya hundfordonet

Polisen premiärvisade nya hundfordonet


 • Polisens nya hundfordon
  Bild: Lars Hedelin

 • Polisens nya hundfordon.
  Bild: Lars Hedelin

 • Polis släpper in hund i hundfordon.
  Bild: Lars Hedelin

 • Instrumentpanelen i polisens hundforden med videoskärm som visar hundarnas utrymme.
  Bild: Lars Hedelin

1/4

Så här ser det ut, det första nya hundfordonet som har levererats till polisen. Här ska såväl hundar som hundförare få en bra arbetsmiljö och det ska bli enklare att ta sig fram till platser för livräddande uppdrag.

Det första av totalt cirka 300 nya hundfordon har levererats till polisen. Det visades upp i samband med en pressträff vid Göteborgspolisens sportcenter i Göteborg under fredagen.

Att den första bilen hamnade just i region Väst beror på att regionpolischefen Klas Johansson är processägare för polishundverksamheten i Sverige.

– Det känns fantastiskt att vi äntligen har fått fram våra nya bilar. Det här är bra för såväl hundförarna som för hundarna och det innebär att vi får ännu större möjlighet att på ett snabbt och säkert sätt komma till de platser där vi behövs för att rädda liv, säger han.

Måste ha större burar

Processen att få fram de nya bilarna har varit lång. Den inleddes redan 2014 då Länsstyrelsen i Skåne i samband med en inspektion konstaterade att utrymmena för hundarna i de dåvarande bilarna var för små. 2015 utfärdade Jordbruksverket en dispens som gäller fram till utgången av 2022, under förutsättning att samtliga fordon då är utbytta till bilar med burar som har tillräckliga mått för polishundarna. Godkända mått är 60x80x120 centimeter.

Frågan om hur de nya hundbilarna ska vara utrustade har diskuterats nationellt inom polisen. Nu gäller det att bilarna ska kunna användas i hela landet, de ska ha ett baksäte och rymma två hundburar. De ska ha hög markfrigång, fyrhjulsdrift, tillräcklig motorstyrka, bra bromsar och erbjuda en god arbetsmiljö, både för hundar och för hundförare.

Räddar 100 liv om året

Fordonen, som är specialbyggda och kostar omkring 800 000 kronor styck, kommer att användas i samband med hundverksamhetens primära uppdrag som är att rädda liv. Antalet uppdrag är omkring 35 000 per år och i 1 100 av de fallen handlar det om att leta efter försvunna personer. Hundarna räddar cirka 100 liv per år.

Processägaren Klas Johansson och den nationella processhandläggaren Anders Månsson fanns på plats tillsammans med hundförarna Paulina Lindholm och Johan Jungmark med hundarna Amigo och Mimmi när den nya bilen visades.
– Jag tror att Amigo kommer att trivas utmärkt i bilen, sa Paulina Lindholm när hon lät den stora schäfern hoppa in i buren för första gången.

Även Mimmi, som är en malinois, såg ut att finna sig väl tillrätta i det betydligt större utrymmet. Från förarsätet kan man ha koll på hundarna via en kamera i burarna. Temperatur, ljus och luftfuktighet kan regleras på displayen i framsätet – allt för att ge hundarna en så bra arbetsmiljö som möjligt.

Högupplösta bilder:
Foto: Lars Hedelin

Ny hundbil 1
Ny hundbil 2
Ny hundbil 3
Ny hundbil 4

Ny hundbil 6

Ny hundbil 7
Ny hundbil 10

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.