Under måndagen den 27 januari har polisen i region Syd genomfört tillslag mot ett kriminellt nätverk som misstänks för grova bedrägerier mot äldre personer runt om i Sverige.
Fem män sitter anhållna misstänkta för grova bedrägerier eller försök till grova bedrägerier, så kallat vishing.
Polisens tillslag genomfördes i samlad aktion på olika platser i Malmöområdet där de misstänkta är hemmahörande. 70-talet poliser deltog i måndagens tillslag mot åldringsbedragarna. De fem misstänkta männen är i 25-35 årsåldern.
Männen misstänks för delaktighet i cirka 20 grova bedrägerier eller försök mot äldre målsägande runt om i landet. Brottsvinsten vid de aktuella brotten är cirka 500 000 kronor.
Bedragarna i denna utredning har ringt upp de drabbade åldringarna, som är i 75-80 årsåldern, och presenterat sig som banktjänstemän eller företrädare för kreditinstitut. Gärningsmännen har även påstått sig vara poliser. Bedragarna har lurat de drabbade oftast genom att säga att målsäganden har tagit ett lån vilket de nekat till. Bedragaren har då förklarat för målsäganden att de blivit utsatta för ett bedrägeri. För att stoppa utbetalningen måste målsägande i swish-appen skriva in ett nummer och skriva STOPP i meddelanderutan för att stoppa låneutbetalningen. I själva verket har målsäganden själv swishat pengar till en penningmålvakt vilket de insett först efteråt.
De äldre som drabbats i denna utredning är från:
Umeå, Södertälje, Helsingborg, Trosa, Ronneby, Uppsala, Borås, Uddevalla, Lidköping, Vaxholm, Hudiksvall, Örebro, Hagfors, Katrineholm, Falsterbo, Kalmar, Hästveda, Jukkasjärvi och Nyköping.
Förundersökningsledare är kammaråklagare Fredrik Jönsson, Malmö.
Det genomförs varje dygn många bedrägeriförsök runt om i landet mot äldre allt i försök att lura av dem kontouppgifter. Brotten kallas vishing och har omsatts hundratals miljoner kronor i brottsvinster.
Polisen i region Syd har det senaste året genomfört flera olika tillslag mot kriminella nätverk som sysselsatt sig med åldringsbedrägerier främst genom vishing- telefonbedrägerier.
– Det är ett stort jobb och samarbete bakom måndagens tillslag. Det är viktigt att vi kan slå ut de här kriminella nätverken som genomför grova bedrägerier mot åldringar runt om i landet förklarar Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i region Syd.
– Polisens jobb att slå mot de grovt kriminella nätverken är strategiskt viktigt i kampen mot den organiserade brottsligheten säger Petra Stenkula.
Polisen fortsätter också att utreda vart pengarna från de grova bedrägeribrotten hamnar. I slutändan kommer många ungdomar att bli misstänkta för penningtvättbrott genom att ta emot pengar från de kriminella som man sedan överlämnar till dem.
– Vi följer pengaflödet i efterhand och upprättar många anmälningar mot ungdomar misstänkta för penningtvättbrott förklara Petra Stenkula.
Så här skyddar du dig mot telefonbedrägerier:
- Använd aldrig din bankdosa eller mobila bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig. Ingen seriös aktör skulle be dig om detta per telefon.
- Lämna aldrig ut koder eller andra känsliga uppgifter till någon. Koderna är nycklar till dina besparingar/pengar.
- Om någon du inte känner ringer och du blir osäker, lägg på luren eller be att få ringa tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på. Det gäller oavsett om personen säger sig vara nära släkting eller från banken, polisen, företag osv.
- Telefonbedragare gör efter ett första samtal också hembesök för att försöka lura till sig bankkort med koder samt värdeföremål. Öppna inte dörren när okända ringer på- ring polisen direkt på 112.
- Lita inte på en person som kontaktar dig bara för att den personen har personliga uppgifter om dig. Bedragare kan hitta information om dig på nätet för att lura dig.
- Om du drabbas av- eller misstänker bedrägeri, kontakta din bank omgående. Polisanmäl alltid direkt via telefon 114 14 och ta stöd av människor i din närhet.
Läs mer > Brott mot äldre och funktionsnedsatta