Hoppa till innehåll
Hem » Tillslag mot vishingbedragare i polisregion Syd

Tillslag mot vishingbedragare i polisregion Syd

Polisen i polisregion Syd har gjort tillslag mot grovt kriminella nätverk som misstänks för grova bedrägerier. Flera misstänkta sitter för närvarande häktade i olika bedrägeriutredningar som även har kopplingar till annan grov brottslighet.

Brottet vishing, telefonbedrägeri där äldre personer luras att lämna ifrån sig inloggningar till sina bankkonton, uppmärksammades i slutet av 2017 för att under 2018 få stor spridning över landet. Till och med februari 2019 beräknar polisen att vishingbedragarna fått ut cirka 300 miljoner kronor i brottsvinster och det finns 6 800 polisanmälningar om vishing i Sverige.

Brottet vishing har spridit sig från region Syd över landet bland kriminella nätverk.

Polisen har sedan september 2018 en nationell särskild händelse i hela landet för att lagföra de kriminella nätverken som sysslar med vishing och minska brotten.

– Vi börjar nu se resultaten av polisens insatser och tillslag mot de grovt kriminella som sysslar med vishing. I polisregion Syd har vi haft eller har pågående 5 till 6 ärenden gällande vishing där misstänkta dömts eller sitter frihetsberövade. Detta tillsammans med vår omfattande brottsförebyggande information och bankernas säkerhetsarbete har gjort att brottsvinsterna minskat under februari 2019 med 70 procent jämnfört med augusti 2018 säger Petra Stenkula, chef för polisens regionala utredningsenhet i polisregion Syd.

I en större utredning som pågår i polisregion Syd sitter en man och tre kvinnor häktade. En 25-årig man, som är huvudman, och tre kvinnor (38 år, 22 år samt 19 år gamla) sitter häktade misstänkta för delaktighet i 11 grova bedrägerier (vishing). Efterhand utredningen fortskrider kan brottsmisstankarna komma att omfatta fler brott.

Den 25-årige huvudmannen misstänks också för delaktighet i omfattande bedrägerier mot telefonbolaget Tele 2 där telefonbolaget lurats på ett stort antal mobiltelefoner till ett stort värde.

– Flera kriminella som har koppling till vishingbrotten sitter frihetsberövade i andra pågående polisutredningar gällande till exempel mord och mordförsök,berättar Petra Stenkula.

– Vårt operativa arbete med att slå mot personer som är strategiskt viktiga för den grovt kriminella verksamheten har varit framgångsrikt där vi ser resultat i statistiken över anmälda vishing-bedrägerier som minskar, säger en nöjd Petra Stenkula.

– Det ligger ett enormt arbete och samarbete mellan polis och åklagare bakom tillslagen mot de kriminella nätverken och nu väntar omfattande utredningsarbete, förklarar Petra Stenkula.

Samtidigt skickar Petra Stenkula en varning till de som är penningmålvakter åt de kriminella nätverken.

– Vi har identifierat väldigt många unga som gjort sig skyldiga till penningtvättbrott genom att ta emot pengar som kommer från vishing-brott från de kriminella för kontantuttag i bankomater. Gör man detta blir man misstänkt för penningtvättbrott och kan vänta sig ett besök framöver av polisen med allt vad detta innebär.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Kalmar län - alla senaste nyheter och blåljus.