Hoppa till innehåll
Hem » Framgångsrikt brottsförebyggande arbete startas upp på Möllevången

Framgångsrikt brottsförebyggande arbete startas upp på Möllevången

Det framgångsrika brottsförebyggande BID-arbetet har gjort Sofielund till ett tryggare område. Nu startas arbetet upp även på Möllevången i Malmö.

– Vi kan se många paralleller med hur brottsligheten ser ut på dagens Möllevången och hur det såg ut i Seved/Södra Sofielund för fem-tio år sedan. Därför vill vi nu applicera det goda arbetet på Möllevången, säger Freddy Nilsson, kommunpolis lokalpolisområde Malmö Norr.

Ett första möte med ett 40-tal aktörer hölls den 21 januari för att starta upp BID Möllevången, ett arbete som utöver Möllevången även omfattar Rådmansvången, Triangeln och Södervärn. Inbjudna var bland annat fastighetsägare och näringsidkare i området för att tillsammans med Malmöpolisen, Malmö stad och Malmö universitet starta upp ett gemensamt arbete för att lyfta området.

– Möllevången är visserligen i dagsläget inte ett så kallat särskilt utsatt område som Seved/Södra Sofielund. Men fortsätter brottsutvecklingen i samma takt, med bland annat en öppen drogscen, finns det risk att vi hamnar där inom en inte alltför avlägsen framtid, säger Freddy Nilsson.

En viktig del av det gemensamma BID (Business Improvement District)-arbetet handlar om brottsförebyggande genom att bland annat se till att fastighetsägare i området tar hand om fastigheterna på Möllevången och på så sätt skapa ett område som är rent, snyggt och som sin tur kan minska brottstillfällen.

Ambitionen är att BID-arbetet ska få samma goda effekt som det i Sofielund där man bland annat har sett en minskad brottslighet.

– Vi har sett väldigt goda effekter under de här åren. Det görs redan mycket och det finns många goda krafter. Men genom att lokala aktörer går samman i ett partnerskap kan vi tillsammans skapa så mycket mer än om varje aktör arbetar var för sig. Det är viktigt att de positiva krafterna och förändringen också kommer inifrån ett område, säger Freddy Nilsson.

I uppstarten av BID Möllevången tar man med sig erfarenheterna som gjorts under de fem år som processen har pågått i Sofielund.

– Det nya området innebär att båda föreningarna kan samverka för att bidra till att bilden av Malmö blir en annan än den som ofta visas. Nyckeln till framgång är samverkan med staden, polisen och boende och inte minst fastighetsägarnas roll, säger Hjalmar Falck, verksamhetschef BID Sofielund.

BID Möllevången

Business Improvement District (BID) är en stadsutvecklingsmodell som handlar om brottsförebyggande bland annat genom att se till att fastighetsägare tar hand om fastigheterna och att på så vis skapa ett rent, snyggt område med minskad möjlighet till brott. Arbetet med BID Möllevången görs gemensamt av polis, fastighetsägare, Malmö stad och Malmö universitet och omfattar Möllevången, Rådmansvången, Triangeln och Södervärn. Processen bygger på det som görs i Seved/Södra Sofielund.
BID Sofielund vann tävlingen European Crime Prevention Award (ECPA) 2019 för framgångsrikt brottsförebyggande arbete.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne