Hoppa till innehåll
Hem » Kamerabevakning i Umeå

Kamerabevakning i Umeå

Polismyndigheten har beslutat om kamerabevakning på tre platser i Umeå.

Beslutet innebär att Rådhustorget i centrala Umeå, Ålidhems centrum vid Ekonomstråket samt Östra Ersboda centrum kamerabevakas.

Kameror monteras under denna vecka och tas i bruk inom kort. Beslutet gäller till och med den 31 mars 2020.

– Det främsta syftet är att öka tryggheten och minska brottsligheten i området. Dessutom innebär detta en ökad förmåga att utreda brott, säger Michael Rystedt, chef i lokalpolisområde Umeå.

Polisens kameraanvändning regleras av omfattande restriktioner. Det innebär bland annat att fönster och balkonger till bostäder och kontor, entréer till bostadshus och kontorsfastigheter mm kommer att maskeras och ej tas med i den bevakning som sker. Det går att zooma och panorera med vissa av kamerorna.

I anslutning till platserna kommer skyltning om kamerabevakning att monteras.

Fakta om respektive område

Rådhustorget

På platsen finns problem med våldsbrott (både grova och av normalgraden), narkotikabrott och stölder. Butiksstölder är vanligt förekommande i kringliggande butiker.

Ålidhem

Det finns problem med en delvis öppen narkotikahandel i Ålidhems centrum och i området runt centrum. Den brottsligheten drar till sig kriminella från hela Umeå som vill ha avsättningsyta för sin narkotika. Narkotikahanteringen har de senaste åren blivit mer synlig och både säljare och köpare exponerar sig mer öppet runt Ålidhems centrum än tidigare.

På platsen finns även problem med stölder. Kring Ålidhems centrum har det skett skjutningar mot person och egendom, vilket i huvudsakligen berott på konflikter mellan olika kriminella aktörer som bottnar i narkotikahantering.

Östra Ersboda centrum

På platsen finns det problem med bruk och försäljning av narkotika. Det finns några löst sammansatta nätverk som verkar i området samt även ett antal mindre ensamma kriminella aktörer. Handeln sker främst i lägenheter och i trappuppgångar men även utomhus.

På platsen finns det även problem med stölder. Stölderna begås systematiskt i närliggande handelsområden. I området har det även senaste året skett en skjutning där en person avled och tre skadades.


Eventuella frågor besvaras av Michael Rystedt, chef lokalpolisområde Umeå. Michael nås på telefon 010-568 22 53.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.