Hoppa till innehåll
Hem » Analyssvar efter överdoserna i Västerbotten

Analyssvar efter överdoserna i Västerbotten

Polisen har nu fått svar på samtliga analyser som begärts i de förundersökningar som inleddes efter flera överdoser, varav två dödsfall, i Västerbotten i november förra året.

Det kan nu slås fast att det rör sig om olika preparat i de olika ärendena, vilket vi tidigare lämnat preliminära uppgifter kring.

– Vi har vidtagit de åtgärder vi kunnat utifrån förutsättningarna i de enskilda ärendena, bland annat förhör, husrannsakningar och utökade analyser. Vi kan konstatera att det rör sig om flera olika narkotikaklassade preparat och vi ser inte något direkt samband mellan de olika överdoserna, säger Karin Svedberg, gruppchef vid ungdomsgruppen i lokalpolisområde Umeå och förundersökningsledare för några av de aktuella ärendena.

Att minska tillgången på narkotika i samhället och att minska nyrekryteringen till drogmissbruk är målet för polisens arbete mot narkotika. Det sker ofta genom riktade insatser mot miljöer där narkotika förekommer. Polisen samverkar också med sociala aktörer, bland annat för att tidigt upptäcka missbruk hos unga personer.

– Det är viktigt att så snart som möjligt fånga upp och hjälpa ungdomar som riskerar att fastna i ett missbruk. Här har hela samhället ett ansvar, inkluderat föräldrar och anhöriga. Den som känner oro för någon i sin närhet bör höra av sig till polisen eller socialtjänsten så att vi kan agera, till exempel genom så kallade orossamtal med föräldrarna, menar Pär Danielsson, kommunpolis i lokalpolisområde södra Lappland.

I många av polisens medborgarlöften, bland annat dem i kommunerna inom lokalpolisområde södra Lappland, prioriteras arbetet mot narkotika.

– I flera kommuner har vi till exempel lovat medborgarna att jobba med tidiga insatser mot unga i riskzonen, berättar Pär Danielsson.

Presskontakter

Karin Svedberg
Förundersökningsledare, Umeå
Telefon: 010-568 22 68

Fredrik Skytt
Förundersökningsledare, Vilhelmina
Telefon: 010-568 30 27

Pär Danielsson
Kommunpolis, lokalpolisområde södra Lappland
Telefon: 010-568 28 12

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.