Hoppa till innehåll
Hem » Extra fokus på nykterhet i trafiken

Extra fokus på nykterhet i trafiken

Trafikvecka med fokus på nykterhet

Nykterhetskontroll.

9-15 december genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka med fokus på nykterhetskontroller. Det innebär att fler poliser kommer att befinna sig ute på vägarna i region Bergslagen och i övriga landet.

Polisen använder konceptet från den nationella trafikstrategin med korta (20min) kontroller både på det större vägnätet samt i tätorterna.

– Vi kommer att finnas på platser där vi vet att det är vanligt att man kör berusad men också på platser där vi inte förväntas vara, detta under dygnets alla timmar, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen i polisregion Bergslagen.

Följa upp tips

Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet. Trafiksäkerhetsarbetet är även en ingång till att uppdaga annan brottslighet.

– Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter.

Under 2018 omkom 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol eller droger med bilkörning.

Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om man tror någon kör berusad eller narkotikapåverkad. Tips lämnas in genom att ringa 114 14.

Erbjuder stöd till misstänkta rattfyllerister

Berusade förare som upptäcks erbjuds kontakt med vård/socialtjänst. Detta är en del i metoden SMADIT (Samverkan mot alkohol och droger i trafiken), ett samarbete mellan flera myndigheter i syfte att erbjuda stöd till misstänkta rattfyllerister, då de ofta har alkohol- eller drogproblem.

Tanken är att dessa får erbjudande om ett samtal med vården/ socialtjänst inom 24 timmar i syfte bryta ett pågående missbruk.

Om den misstänkte alkohol-, drogpåverkade föraren har minderåriga barn skall en anmälan till socialtjänsten skickas oavsett om barnen bor hos aktuell person, hos en annan förälder eller anhörig.

Mer om rattfylleri

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.