Hoppa till innehåll
Hem » Fokus på nykterhet i trafiken

Fokus på nykterhet i trafiken

Trafikkontroll

Mellan 3 och 9 juni är det extra fokus på nykterhet i trafik.

Under den kommande veckan (3-9 juni) genomför polisen en nationell trafikinsatsvecka. Det innebär att extra mycket poliser kommer att befinna sig ute på vägarna runt om i landet och denna vecka ligger fokus på nykterhetskontroller.

Polisens huvudsyfte med kommande trafikvecka är allt att uppmärksamma faran med att köra onykter eller drogpåverkad.

– Det innebär att Polisregion Bergslagen prioriterar att låta en stor del personalen i yttre tjänst att genomföra nykterhetskontroller under veckan, säger Leif Svensson, chef för trafiksektionen inom polisregion Bergslagen.

Under veckan är det dessutom skolavslutning på många håll med en stor andel unga i trafikmiljön.

Förhindra påverkade förare
Yttre personal i lokalpolisområdena planerar sina nykterhetskontroller utifrån de lokala förutsättningarna och genomförs på de platser och tider det finns chans att förhindra påverkade förare från att köra.

Trafiksektionens kontroller riktas främst mot det större vägnätet utanför tätort men kommer naturligtvis även att arbeta inom tätorterna.

– Den som kör onykter utgör inte bara en fara för sig själv, utan även för medpassagerare och andra trafikanter, menar Leif Svensson.

325 omkom
Under 2018 omkom 325 människor i trafiken och vid ungefär en tredjedel av alla dödsolyckorna är alkohol eller droger involverade. Det visar hur mycket risken för en allvarlig trafikolycka ökar när man kombinerar alkohol eller droger med bilkörning.

Förutom att göra nykterhetskontroller kommer polisen även följa upp tips på personer som misstänks köra berusade regelbundet.

Polisen uppmanar allmänheten att lämna in tips om man tror någon kör berusad eller narkotikapåverkad. Tips lämnas in genom att ringa 114 14.

Polisens trafikstrategi

Inriktning mot alkohol och droger i trafikmiljön är en del i trafikstrategin och för att uppnå nollvisionens målsättning. Nollvisionen innebär att ingen ska dödas eller allvarligt skadas i trafiken, och är ett viktigt samarbete mellan olika aktörer inom trafiksäkerhetsområdet.

Polisens roll i arbetet mot nollvisionen är att prioritera de faktorer som orsakar flest trafikolyckor med döda och allvarligt skadade i vägtrafikmiljön. Det innebär för polisens del att arbeta mot hastighetöverträdelser och onyktra förare på vägarna.

Här kan du läsa mer om polisens arbete i trafiken

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.