Hoppa till innehåll
Hem » Region Syd intensifierar arbetet mot det grova våldet

Region Syd intensifierar arbetet mot det grova våldet

Under den senaste tiden har flera allvarliga händelser drabbat Malmö. Polisen i region Syd ser mycket allvarligt på händelserna och intensifierar nu arbetet mot gängkriminaliteten och det grova våldet.

Flera skjutningar och sprängningar har ägt rum i Malmö på senaste tid. Så sent som gångna helgen sköts en 15-årig pojke till döds och ytterligare en pojke fick allvarliga skador. En 25-årig kvinna misshandlades svårt.

– Våra tankar går till de anhörigas föräldrar som tvingas genomlida det som är föräldrarnas värsta mardröm. Vi har också stor förståelse för den oro och den otrygghet den här typen av händelser skapar för de som bor och vistas i Malmö, säger Carina Persson, regionpolischef.

Hon fortsätter:

– Vi vet av erfarenhet att när vi arbetar offensivt och ingriper mot personer i den kriminella miljön stör vi maktstrukturen vilket innebär en risk för nya våldsbrott och utåtagerande beteende. Vi arbetar hårt för att förebygga nya våldsbrott eftersom vi aldrig kommer att acceptera att unga människor skjuter varandra till döds och riskerar att utsätta andra människor för allvarlig risk att bli skadade.

Polisen arbetar långsiktigt och uthålligt, och har under lång tid haft stort fokus på kriminaliteten i Malmö. Nu ser man ett behov av att intensifiera arbetet ytterligare, och skapar därför en så kallad regional särskild händelse för att förstärka arbetet i linjen. Målet med arbetet är att ta ett regionalt krafttag mot kriminaliteten i Malmö, och fokusera ytterligare på polisens långsiktiga plan.
Samtidigt har ett beslut fattats om en nationell särskild händelse.

– Vi är inte den enda regionen som har de här utmaningarna, väldigt många andra ställen i landet har också situationer med både sprängningar och skjutningar. Och behovet av resurser och förstärkning att arbeta mot den här kriminaliteten finns på flera håll. Därför har det fattats beslut om en nationell särskild händelse för att få en samlad nationell bild och bättre kunna prioritera de förstärkningsrörelser som behövs till fler regioner. Vi i region Syd står inte ensamma, vi har redan förstärkning från nationell nivå och vi kommer att få ytterligare förstärkning, säger Carina Persson.

Omprioriteringar och riktade resurser mot kriminella i region Syd, i synnerhet i Malmö kommer att göras, enligt Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö. Han kommer nu att frikopplas från sitt ordinarie uppdrag för att helt ägna sig åt det grova våldet i Malmö i den särskilda händelsen.

– Vi tror att den öppna drogmarknaden är en av anledningarna till att vi ser skjutningar och sprängningar i Malmö, och vi kommer bland annat att inrikta oss mot gatnivån och gatulagningen. Våra fokusgrupper kommer att stärkas och vi kommer att ha tyngre insatser på kvalificerad spaningsnivå, trygghet och brottsförebyggande insatser bland annat. Vi tror på den inslagna vägen vi har jobbat på under lång tid, och nu stärker vi detta arbete ytterligare, säger han.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne