Hoppa till innehåll
Hem » Insatsvecka viltolyckor Öst

Insatsvecka viltolyckor Öst

Det inträffar 11 000 viltolyckor per år i polisregion Öst. Två tredjedelar av dem inträffar mellan september och november.

Under 23-29 september pågår polisens nationella insatsvecka mot viltolyckor, som en del av Nationella Viltolycksrådets satsning på att sprida information om arbeta förebyggande mot viltolyckor. För dig som kör bil kommer det kanske märkas genom uppsökande kampanjer mot bilförare, där man informerar om risker – och hur man bäst undviker en viltolycka.

Hösten är den klart vanligaste perioden när det gäller viltolyckor, och det är framförallt vid gryning och skymning som man bör vara extra uppmärksam. En del av olyckorna som sker längs våra vägar är så kallade ”väjningsolyckor”, där olyckan inte har uppstått i samband med kollisionen med vilt utan när man försökt att väja.

– Generellt ska man inte väja för mindre djur. Bilarna är så säkra i dag att man sitter relativt säkert i en personbil vid en kollision med ett rådjur, personskadorna kan bli mycket värre om man väjer och kör in i ett träd eller mötande trafik, säger Tommy Åkerberg, länsansvarig hos polisen vad gäller viltolyckor i Jönköpings län.

En viltolycka ska alltid polisanmälas, och platsen där olyckan har skett ska märkas ut. Ett undantag är vid vildsvinsolyckor, vilka ökar i hela landet. Där är rekommendationen att man inte stannar på platsen där vildsvinet ligger skadat/dött.

– Det är bättre att åka ca 100 meter därifrån, eller annan lämplig plats, och sedan märka ut platsen. Ett skadat vildsvin är alltid farligt. När man sedan polisanmäler olyckan uppger man med vilket avstånd som man markerat ut platsen fel, säger Tommy Åkerberg.

Har man ingenting att märka ut platsen med kan man ladda ner och skriva ut en markeringsremsa på Nationella viltolycksrådets hemsida innan resan.

Man kan också ladda ner appen Viltolycka som hjälper till genom att ange exakta koordinater för olyckan, när du ringer polisen och anmäler olyckan.

Kontaktpersoner

Polisområde Jönköping 
Tommy Åkerberg, länsansvarig för viltolyckor. 010-56 680 78

Polisområde Södermanland
Jan Olevall, länsansvarig för viltolyckor. 010-56 694 70

Polisområde Östergötland 
Per-Anders Eriksson, länsansvarig för viltolyckor. 010-56 652 75

Minimera risken för viltolyckor

Anpassa hastigheten
Din hastighet är direkt avgörande för hur allvarligt det behöver bli när ett djur kliver upp på vägen. Har du anpassat din hastighet till underlag och din sikt?

Anpassa avståndet
Ligger du för nära fordonet framför minskar ditt vidvinkelseende och får svårare att se rörelser i skogsbrynet.

Lär dig om djurens beteende
Finns det mer olycksdrabbade sträckor där du ska åka? Har du extra koll i gryning och skymning? Läs på om tips via viltolycka.se.

Om olyckan ändå sker

Ring 112
Ring 112 och anmäl viltolyckan. I det läget ska du inte använda polisens telefonnummer 114 14.

Ta hand om eventuella skadade
Se till att eventuellt skadade får första hjälpen i väntan på ambulans.

Markera platsen
Vid en viltolycka ska du alltid märka ut platsen. Gärna med viltremsa. Se till att polisen har korrekta koordinater. Förslagsvis finns en funktion för det i Nationella Viltolycksrådets app.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland