Hoppa till innehåll
Hem » Fokus på viltolyckor i region Väst

Fokus på viltolyckor i region Väst

Viltvecka

23-29 september är det en insatsvecka med rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt”.

Viltolyckorna är många och har ökat de senaste åren. Under 2018 anmäldes fler än 63.000 viltolyckor i hela landet. Hittills i år är siffran över 40 000. I cirka 30 000 av olyckorna har rådjur varit inblandade.

Under rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt” har Nationella Viltolycksrådet en insatsvecka 23 – 29 september.

Det sker i genomsnitt en viltolycka var 9.e minut i Sverige. Detta innebär att över 61.000 fordon årligen är inblandade i en viltolycka.

Pontus Remdahl är kommunpolis i Hylte.

– Olyckorna måste bli färre och där kan vi alla hjälpas åt. Var aktsam om både dig och de vilda djuren – anpassa din hastighet och kör försiktigt, säger han.

Kunskap om djurens beteende

Både människor och djur skadas och dör i viltolyckor varje år. Genom att vägarna blir säkrare och bilarna bättre kan olyckor förebyggas men det räcker inte. För att minska antalet viltolyckor är det viktigt att du som trafikant har kunskap om djurens beteende – hur de rör sig och vad de äter – men också anpassar farten och ditt sätt att köra.

– Rådjur förflyttar sig ofta i skymning och gryning. De rör sig i flock och letar föda hela året. Var därför extra uppmärksam när du kör i skymning och gryning. Håll blicken på vägen men också på terrängen runt omkring. Tänk på att en del djur är flockdjur – ser du ett djur på vägen kan det finnas fler i närheten, säger Pontus Remdahl.

Om det skett en viltolycka – ta hand om ev skadade, ring 112 och märk ut platsen så att eftersöksjägare kan hitta djuret snabbt om det skadats.

Lär dig mer om djurens beteende och hitta statistik om var viltolyckorna skett på Nationella vilolycksrådets sida viltolycka.se

Anmäl alltid viltolycka

Vilda djur är enligt jaktförordningen § 40 är: björn, varg, järv, lodjur, älg, hjort, rådjur, utter, vildsvin, mufflonfår och örn. Vid en viltolycka med något av dessa djur är du skyldig att anmäla olyckan till polisen genom att ringa 112.

Olyckan ska anmälas till polisen även om du inte kan konstatera att djuret är skadat. Polisen skickar ut en eftersöksjägare från någon av jägarorganisationerna för att spåra djuret och eventuellt avliva det för att förkorta dess lidande.

– Syftet med Nationella Viltolycksrådets insatsvecka den 23 – 29 september är att göra trafikanterna uppmärksamma på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. Den vanligaste sammanstötningen sker med rådjur. Det handlar både om att bilisterna ska anpassa sin körning men också att vi ska förstå djuren bättre, säger Pontus Remdahl.

Viltolycksremsor finns att hämta hos Bilprovningen och på vissa polisstationer.

Om olyckan är framme, så gör du

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.