Hoppa till innehåll
Hem » Fokus på viltolyckor nästa vecka

Fokus på viltolyckor nästa vecka

Viltvecka

23-29 september är det en insatsvecka med rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt”.

Viltolyckorna är många och har ökat de senaste åren. Under 2018 skedde över 63.000 viltolyckor och antal olyckor under 2019 ser ut att närma sig det talet också. I Värmland har det hittills i år skett 2.358 viltolyckor.

Under rubriken ”Viltvarning – ta det lugnt” har Nationella Viltolycksrådet en insatsvecka 23 – 29 september.

Det sker en viltolycka var 8.e minut. En ökning har skett med viltolyckor med vildsvin och rådjur

– Under insatsveckan kommer närmare 100.000 informationsbroschyrer att delas ut till fordonsförare. Dessutom delas det ut över 10.000 viltolycksremsor, säger Erica Broström, länsansvarig för Nationella Viltolycksrådet i Värmland.

Viltolycksremsor

Viltolycksremsor finns att hämta hos Bilprovningen och hos Polismyndigheten.

– Veckan syftar till att få trafikanterna att bli mer uppmärksam på att vilda djur hela tiden finns på och utefter våra vägar. Även om man har en ett stort fordon så kan en olycka inträffa.

Årets insatsvecka syftar till att fordonstrafikanter, såväl vanliga bilförare som yrkesförare, uppmärksamma på att det finns vilda djur på och utefter våra vägar och att man därför anpassar körsättet efter detta.

– Vi måste alla samverka för att få ned antalet viltolyckor och här har förarens kunskap och uppmärksamhet stor betydelse, menar Erica Broström.

Under insatsveckan vill Viltolycksrådet också rikta uppmärksamheten på de eftersöksjägare som på Polismyndighetens uppdrag utför eftersök av det vilda djur som varit inblandade i en viltolycka. Under spårningen är eftersöksjägaren både på vägen och omkring olycksplatsen.

Eftersöksjägarna är människor som arbetar för att minska djurens lidande och förarnas hänsyn gör deras arbete på väg tryggare.

Om olyckan är framme, så gör du

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Värmland. Polis och SOS.