Hoppa till innehåll
Hem » Polishund-SM i Vadstena

Polishund-SM i Vadstena

Den 5-8 september arrangeras polishund-SM i Vadstena. Huvudarenan är Kungsvalla idrottsplats och entrén är fri.

Det finns lite drygt 400 polishundar och lika många hundförare i Sverige. Hundarna används vid uppemot 30 000 insatser varje år och är oumbärliga vid arbetet med att leta efter personer, ämnen, föremål och för övervakning. Tack vare sitt skarpa luktsinne kan hundarna hitta sådant som vi människor har svårt att upptäcka.

Under fyra dagar den här veckan kommer hundarnas och deras hundförares spetsegenskaper att sättas på prov, när de tävlar i polishund-SM i Vadstena. Tävlingarna invigs på torsdag 5 september och arrangeras i år av Östergötlands polishundförarförening och huvudarenan kommer att vara Kungsvalla IP i Vadstena.

– Det är totalt 20 anmälda ekipage och det brukar vara stor underhållning att se våra hundar arbeta och ett väldigt trevligt evenemang överlag, säger Mimmi Lindgren, hundförare i Linköping.

Tävlingarna invigs med en kortege genom Vadstena klockan 15.00 på torsdagen, därefter följer en invigningsceremoni i Slottsparken utanför Vadstena slott.

Brottsplatsundersökning i Slottsparken

En del tävlingsmoment, som räddningssök och spår, kommer att genomföras på andra platser och inte vara öppna för allmänheten. Däremot är allmänheten välkommen att titta på hur hundar arbetar vid en brottsplatsundersökning, detta tävlingsmoment kommer att ske inne i centrala Vadstena i Slottsparken, under fredagen och lördagen.

På Kungsvalla IP kommer man under fredagen och lördagen, från lunchtid fram till klockan 17, kunna se tävlingar i lydnadsmomentet. På söndagen går det populära skyddsmomentet av stapeln på Kungsvalla, med första start cirka 08.30.

– Då får man se hundens arbete i munkorg, både ett avvärjande och ett fasttagande, man får se om hunden har mod att gå på en figurant (en person som motsvarar exempelvis en misstänkt) och sedan vara lydig och släppa när hundföraren säger till. Det blir också återkallande, där man skickar hunden och sedan avbryter så att hunden kommer tillbaka, säger Mimmi Lindgren.

Under söndagens finaler sker tävlandet i omvänd startordning, de ekipage som ligger bäst till efter lördagens tävlingar startar sist på söndagen. Klockan 15 avslutas tävlingarna och det blir prisutdelning. Flertalet utställare kommer också att finnas på plats under Kungsvalla IP under helgen.

Mer info finns på Facebook

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.