Hoppa till innehåll
Hem » Planerad kameraövervakning i Borlänge

Planerad kameraövervakning i Borlänge

Under 2020 planerar polisen att installera ett antal kameror på olika ställen i Borlänge. Syftet är att förebygga brott och öka tryggheten.

Polismyndigheten bedriver just nu ett projekt tillsammans med Borlänge kommun där man på sikt kommer att installera kameror på cirka 25 punkter i Borlänge. De exakta placeringarna är inte klara än, men Borlänge centrum och Tjärna Ängar är platser där det kan bli aktuellt.

Borlänge kommun och Polismyndigheten har sedan tidigare en samverkan om att öka tryggheten och minska brottsligheten. Kamerabevakning är nu ytterligare en åtgärd för att ge medborgarna ökad trygghet, förebygga brott och ha bättre förutsättningar att utreda de brott som eventuellt begås. Kamerabevakning är ett komplement till andra åtgärder som genomförs och ska inte ersätta dessa.

Polisen ser att kamerabevakning är ett effektivt hjälpmedel i sin brottsförebyggande och brottsbekämpande verksamhet och används för att förebygga brott och öka tryggheten, för kartläggning av gärningspersoner och för att öka möjligheten att lagföra gärningspersoner samt att avskriva personer från misstanke.

Polisen värnar allmänhetens integritet och bedriver endast kamerabevakning där det finns ett konkret behov och är en ändamålsenlig metod i polisens uppdrag. Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner. Till exempel kommer endast behöriga att få tillgång till bildmaterial som också raderas efter viss tid. Kamerorna blir utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder. På platser där kamerabevakning sker kommer det att finnas skyltar för att upplysa om detta.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.