Hoppa till innehåll
Hem » Kamerabevakning utökas i Örebro

Kamerabevakning utökas i Örebro

Kamera

Polismyndigheten utökar kamerabevakning till fler platser i Örebro. I bostadsområdet Vivalla uppförs nu kameror som ytterligare ett hjälpmedel för polisen att förebygga brott och öka tryggheten.

Polisen ser positiva trender inom vissa områden i Vivalla men området är fortfarande klassat som särskilt prioriterat och fler insatser behöver göras. Polisen och samverkansaktörer genomför många åtgärder i området och har ökat närvaron över tid men det finns problembilder kvar som exempelvis våldsbrott och narkotikabrottslighet. I Brottsförebyggande rådets NTU-undersökning (nationell trygghetsundersökning) lyfter man allmänt fram att många unga kvinnor undviker vissa platser p.g.a. oro för brott. Kamerabevakning införs nu som ytterligare en hjälp att öka tryggheten.

Platserna för kamerorna är placerade centralt i området där många människor rör sig, verksamheter finns och är viktiga träffpunkter.

Kamerabevakning är ett komplement till andra åtgärder som genomförs och ska inte ersätta dessa i området.

Polisen ser att kamerabevakning är ett effektivt hjälpmedel i sin brottsförebyggande och brottsbekämpande verksamhet och används för att förebygga brott och öka tryggheten, för kartläggning av gärningspersoner och för att öka möjligheten att lagföra gärningspersoner samt att avskriva personer från misstanke.
Polisen värnar allmänhetens integritet och bedriver endast kamerabevakning där det finns ett konkret behov och är en ändamålsenlig metod i polisens uppdrag. Kameraanvändningen regleras av omfattande restriktioner, exempelvis har endast behöriga tillgång till bildmaterial som också raderas efter viss tid. Kamerorna är utrustade med ett filter, så kallad maskning, som gör att de inte filmar in i bostäder. På platser där kamerabevakning sker finns skyltar för att upplysa om detta. Polisen har både möjlighet att se i realtid från kamerorna och inspelat material.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Örebro län.