Hoppa till innehåll
Hem » Att bli polis i Bergslagen är populärare än i övriga Sverige

Att bli polis i Bergslagen är populärare än i övriga Sverige

I en undersökning som Novus gjort svarar många tillfrågade i Bergslagen att man övervägt att bli polis respektive att man övervägt att bli polis om arbetsvillkoren var de rätta. Det är positivare siffror än i övriga regioner och i landet som helhet.

Polisförbundet gav under våren Novus uppdraget att genomföra en undersökning om hur stort intresset är att bli polis i Sverige. Totalt genomfördes 2.403 intervjuer mellan den 14 maj och 6 juni 2019. De som intervjuades var mellan 18 och 30 år.

Nästan var fjärde intervjuad (23 %) har övervägt att bli polis och ytterligare 20 % kunde tänka sig att bli polis om arbetsvillkoren var de rätta.

Bryter vi ner dessa siffror för vår region kan vi konstatera att Bergslagen har de mest positiva siffrorna. Av 211 intervjuade har 30 % övervägt att bli polis och ytterligare 25 % skulle kunna tänka sig att bli polis om villkoren blev bättre!

Med andra ord är riksgenomsnittet på 43 %, som övervägt att bli polis eller skulle kunna tänka sig att bli det om förutsättningarna, överträffats stort av Bergslagen. Vår siffra är hela 55 %. Närmast efter är Nord med 47 % och Öst med 46 %.

Siffrorna som presenteras får anses som mycket positiva för regionen och anledningarna kan vara flera när vi pratar med polisförbundet och våra rekryteringsansvariga.

Polisförbundets ordförande i Bergslagen, Per Andreasson, menar att hur vi syns i sociala medier ger en positiv effekt för polisyrket. Per säger också att våra aspiranter i landet gärna vill till Bergslagen då det finns en förutsägbarhet i anställningsvillkoren som tilltalar dem.

När vi ställer frågan till några av våra rekryteringsansvariga, Rebecca Gising och Nils Gustafsson, är svaret att vårt arbete med att attrahera och rekrytera har varit mycket framgångsrikt. Regionens arbete började redan innan den nationella satsningen påbörjades. Nils Gustafsson säger vidare att deras arbete har varit väldigt offensivt med besök och information på universitet, gymnasium och till och med på högstadieskolar. Man har även försökt vara med på olika evenemang och besökt platser där potentiella poliser kan befinna sig, exempelvis gym.

Sammanfattningsvis får vi slå oss lite för bröstet. Vi har många unga vuxna, boendes i regionen, som vill bli poliser. Vi har på ett år dubblat antalet sökande till polisutbildningen från regionen och det finns många antagna till polisutbildningen som väljer Bergslagen som förstahandsval.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.