Hoppa till innehåll
Hem » Samverkan för ökad trygghet

Samverkan för ökad trygghet

Guldheden

Under onsdagen genomförde polisen i lokalpolisområde Göteborg City en medborgardialog på Doktor Fries torg. Polisen tillsammans med volontärer mötte allmänheten och pratade bland annat grannsamverkan och medborgarlöfte.

Som ett led i det trygghetsskapande arbetet möter polisen allmänheten på olika publika platser med jämna mellanrum. I onsdags parkerade det mobila poliskontoret på Doktor Fries torg i Guldheden för att informera om grannsamverkan och årets medborgarlöfte.

– Att åka ut med det mobila poliskontoret blir ett bra direktmöte med medborgarna och vi får en uppfattning om hur de upplever tryggheten i sina områden, säger kommunpolis Ola Skogsberg.

Möte ger nyanser

Enstaka händelser kan färga bilden av ett område. Ett sådant exempel är den skjutning som var i Guldheden tidigare i somras. Det visade sig dock att inga av de inblandade personerna hade någon koppling till området. Bakom enstaka händelser kan verkligheten se annorlunda ut. I Guldheden är det främst skadegörelse, källarinbrott och cykelstölder som sticker ut i statistiken. Samtidigt har antalet anmälda brott gått ner sedan 2016.

– Enstaka händelse kan påverka vilken bild man har av sitt område. När vi möter allmänheten på det här viset får vi också ett tillfälle att balansera bilden. Vi var i Guldheden för att främst prata om grannsamverkan. För den typ av brottslighet som sticker ut kan grannsamverkan ha stor betydelse, fortsätter Ola Skogsberg.

Fokus ger resultat

På ett mer stadsövergripande plan var dagen också ett tillfälle att berätta om hur polisen i lokalpolisområde Göteborg City jobbar med årets medborgarlöfte. Narkotikabrottsligheten är ett av fokusområdet. Polisen i Göteborg City har bland annat lovat att genomföra minst sex riktade insatser mot narkotika. Under första halvåret har polisen genomfört nio riktade insatser mot narkotika på offentliga platser och i krogmiljö i centrala Göteborg. Även ökad polisär närvaro är en del av medborgarlöftet och här jobbar polisen i Göteborg City löpande med förstärkt ordningshållning från Brunnsparken och Avenyn.

– Narkotikabrotten är så kallade upptäcktsbrott. Det betyder att när vi nu har full fokus på narkotika, så går brotten upp. Samtidigt kan vi se att den totala brottsligheten i centrum minskar, säger Ola Skogsberg.

Fakta

Resultat i medborgarlöftesaktiviteter första halvåret 2019

Narkotikainsatser:

 • Eget bruk –  127 stycken
 • Innehav – 79 stycken
 • Överlåtelse –  7 stycken
 • Narkotika brott – 7 gripna
 • Brott mot vapenlagen ( OC) – 3 stycken
 • Brott mot knivlagen  –  3 stycken
 • Efterlysta LVU/LVM  –  3 stycken
 • Förvar utlänningslagen – 2 stycken
 • Omhändertagna PL 13 – 32 stycken

Andra trygghetsskapande aktiviteter:

 • Trygghetsvandring i Västra Nordstan.
 • Medborgardialoger i centrum.
 • Samverkan med stadsdelsförvaltningen Centrum och Social resursförvaltning.
 • Samverkan med Trädgårdsföreningen, Nordstans samfällighetsförening, Aveny föreningen, Innerstaden samt City samverkan.
 • Jobbar ihop med P-bolaget-Liseberg och Q-Park mot bilinbrott i centrum.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.