Hoppa till innehåll
Hem » Polisen varnar för bankbedrägeri via telefon

Polisen varnar för bankbedrägeri via telefon

Polisen i Östergötland vill varna allmänheten för bankbedrägeri via telefon, så kallad ”vishing”. I veckan upprättades två anmälningar om grovt bedrägeri. En person ringde upp och uppgav sig vara från polisen.

Mannen sa att polisen kontrollerade lån och låneinstitut, med anledning av att det hade kommit flera låneförfrågningar i målsägarens namn. Han erbjöd sig sedan att koppla samtalet till bankens säkerhetsavdelning. Där uppmanade en röst med en annan dialekt den drabbade att logga in på sin bank via bank-id, för att kunna spärra dennes bankkort och konton. I samband med detta försvann en större summa pengar från målsägarens konto.

När samtalet kom stod det ”010-114 14 00” på displayen, vilket är vilseledande likt polisens telefonnummer 114 14. Varken polisen eller banker ringer och ber folk om koder, eller uppmanar någon att logga in på sitt bankkonto.

Polisens uppmaning är att avsluta samtalet och lägga på luren. Lämna aldrig ut koder eller bankuppgifter till en okänd person över telefon. Polisanmäl bedrägerier och försök till bedrägerier.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.