Hoppa till innehåll
Hem » Fängelsestraff för vishing-bedrägeri

Fängelsestraff för vishing-bedrägeri

Under fredagen kom en dom från Norrköpings tingsrätt gällande ett större ärende om vishing-bedrägerier. De båda huvudmännen, som är i 25-årsåldern, dömdes till fängelsestraff.

Den ena fick ett års fängelse och den andra 2 år och 3 månader. Båda har suttit häktade en tid. Den ena mannen var internationellt efterlyst under ett par månader, men greps av polis i maj. Han fick det kortare fängelsestraffet och dömdes för grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning, samt försök till grovt bedrägeri. Den andra mannen dömdes dessutom för grovt bedrägeri och olovlig identitetsanvändning.

Närmare 30 personer ställdes inför rätta för att i olika utsträckning ha medverkat i att lura framför allt äldre personer på pengar, genom att ge bedragarna tillgång till de äldres bankkonton. Sedan följde snabba överföringar till andra konton, och så kallade penningmålvakter fick i uppdrag att omsätta pengarna i kontanter eller varor. Nästan alla de övriga åtalade dömdes till lindrigare straff, som skyddstillsyn, ungdomstjänst, villkorlig dom eller dagsböter. De dömda ska betala skadestånd till de drabbade.

Polisen har arbetat intensivt med vishing-bedrägerier sedan hösten 2018, vilket har lett till en kraftig minskning av ärenden och brottsvinster. Med anledning av det minskade flödet av ärenden har polisen beslutat att avsluta den nationella särskilda händelse som gick under namnet ”Dimma”, som hade till uppgift att utreda och förebygga vishing-bedrägerier. Beslutet fattades i mitten av juni.

Bedrägerier pågår fortfarande i olika former. Polisens uppmaning är att aldrig lämna ut koder eller inloggningsuppgifter till sin bank eller betalkort till någon utomstående.

Mer om ärendet finns att läsa i texten som publicerades inför rättegången.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Östergötland. Polis och SOS.