Hoppa till innehåll
Hem » Resultat efter trafikvecka med fokus på nykterhet

Resultat efter trafikvecka med fokus på nykterhet

Under förra veckan var det nationell trafikvecka med fokus på nykterhet. Över 7400 alkoholutandningsprov genomfördes i polisregion Nord.

Syftet med trafikveckan är att påvisa vikten av att köra nykter och förhoppningen är att få fler att avstå från att köra påverkade – något som kan rädda liv. Enligt Trafikverket har ungefär 20 procent av de förare som omkommer i trafiken alkohol i kroppen.

— Att köra onykter riskerar både ditt eget och medtrafikanternas liv. Uppmärksamheten försämras och reaktionstiden ökar, säger Daniel Pettersson, chef för trafiksektionen i polisregion Nord.

Under förra veckan utförde polisen i polisregion Nord 7466 utandningsprov i samband med trafikkontroller. 30 förare misstänks för rattfylleri och 26 för drograttfylleri. Många av dessa har fått erbjudande om kontakt med vården genom ett samarbete som heter SMADIT (samverkan mot alkohol och droger i trafiken). Läs mer om SMADIT på Folkhälsomyndighetens webbplats. 

— Att kontrollera nykterheten i trafiken prioriteras inte bara under trafikveckorna, utan även i det vardagliga arbetet året om, säger Daniel Pettersson.

Du kan hjälpa till!

Känner du någon som har ett pågående risk- eller missbruk?

På Vårdguiden 1177 kan man hitta hjälp för att komma i kontakt med rätt vårdinstans. Vill du tipsa polisen om någon som kör eller väntas köra berusad eller narkotikapåverkad, ring 114 14. I en akut situation ring 112. Kom ihåg att lämna så mycket information du kan om fordon, tidpunkter, resväg med mera. Du kan vara anonym.

Polisregion Nords trafikvecka i siffror

Antal utförda tester i Region Nord: 7466

Antal misstänkta rattfyllerier: 30

Antal misstänkta drograttfyllerier: 26

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus hela Jämtland.