Hoppa till innehåll
Hem » Var vaksam på oseriösa bostadsuthyrare

Var vaksam på oseriösa bostadsuthyrare

Polisen i region Nord vill varna för oseriösa bostadsuthyrare.

Polisen i region Nord vill varna framförallt studenter som är på gång att söka bostad i några av våra universitetsstäder. På senare tid har polisen fått in ett flertal bedrägeriärenden där personer har blivit lurade på stora summor pengar i samband med att de ska påbörja hyrandet av en bostad/lägenhet. Då det ofta råder brist på studentboenden i universitetsstäderna är unga personer som är på väg in i studentlivet tacksamma offer då det ofta är först till kvarn som gäller.

I samtal med den oseriöse bostadsuthyraren ombeds den blivande hyresgästen att logga in med sitt bank-id. Argumenten till varför detta är nödvändigt varierar mellan ärendena i samband med inloggningen sitter ”hyresvärden” beredd att logga in på hyresgästens bankkonto. På olika utstuderade sätt kommer därefter ”hyresvärden” över större summar pengar från sitt inte ont anande offer. I många fall nämner gärningsmannen att han vill att det genomförs en kreditupplysning på målsäganden.

Polisen vill därför varna dig som funderar på att du söka privat studentboende och under ett telefonsamtal med uthyraren ombeds göra något som kräver att du loggar in på ditt bank-id alt lämna ut koder till din bank dosa.

  • Logga aldrig in med bank-id på någon annans begäran.
  • Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon annan.
  • Logga heller aldrig in på sin bank i anslutning till ett telefonsamtal. Bedragarna kan vara redo och inväntar din inloggning.
  • Om du blivit utsatt ska du omgående kontakta din bank och därefter göra en polisanmälan.
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.