Hoppa till innehåll
Hem » 61 frihetsberövade under demonstrationer i Kungälv

61 frihetsberövade under demonstrationer i Kungälv

Polisens arbete med demonstrationer

Bild: Anna Hammarbäck

Tolv gripna och nio hämtade till förhör misstänkta för brott. 40 omhändertagna med stöd av polislagen. Det är resultatet av dagens poliskommendering i Kungälv. Nu väntar ett omfattande utredningsarbete.

Ett stort antal polisanställda från region Väst har under dagen arbetat för att upprätthålla ordning och säkerhet i samband med första majdemonstrationerna i Kungälv. Kommenderingchefen Erik Nord summerar polisens insats:

– Det blev ett styvt arbete för polisen. Vi hade förväntat oss en del konfrontationer och så blev det också. Men ordningsstörningarna bland motdemonstranterna var så omfattande att vi blev tvungna att prioritera det istället för att ingripa mot brott som till exempel hets mot folkgrupp, säger kommenderingschefen Erik Nord.

De tillståndsgivna allmänna sammankomsterna kunde genomföras som planerat och även de som saknade tillstånd kunde utnyttja sin grundlagsskyddade rättighet att yttra opinion.

Kamerabilder identifierade misstänkta

Totalt har 61 personer frihetsberövats under dagen. 40 av dessa har omhändertagits för främst ordningsstörningar. Två förundersökningar har inletts om våldsamt upplopp med gripna från båda sidor. En person är gripen för våld mot tjänsteman. Två anmälningar om hets mot folkgrupp har upprättats där nio personer har hämtats till förhör. Övriga brott som rapporterats är brott mot ordningslagen, brott mot maskeringsförbud, narkotikabrott, brott mot knivlagen samt brott mot vapenlagen.

– Tack vare kamerabevakning kunde vi identifiera ett antal misstänkta personer som kunde frihetsberövas innan de hann lämna platsen. Det var en stor framgångsfaktor för oss, säger Erik Nord.

Nu tar utredningsarbetet vid

Polisens kommer nu att fullfölja de pågående brottsutredningarna som inletts under dagen. Dessutom vidtar ett omfattande efterarbete med att gå igenom de filmer och bilder som tagits under demonstrationerna.

– Förmodligen kommer fler förundersökningar att bli aktuella. Vi har en utpekad utredningsresurs som arbetar för att kunna lagföra de som gjort sig skyldiga till brott, säger Erik Nord.

Reaktioner från Kungälvsborna

Den lokala polisen i Kungälv deltog i kommenderingen på olika sätt – bland annat i samverkan med kommunen, räddningstjänsten och andra samverkansparter. De har även mött reaktioner från Kungälvsborna.

– Många är tagna och berörda av händelserna samtidigt som de har förståelse för polisens arbete. Vi förstår att dagens demonstrationer väcker känslor och kommer framöver jobba med lokala trygghetsskapande åtgärder, säger Miran Shwan, tillförordnad lokalpolisområdeschef.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.