Hoppa till innehåll
Hem » Valborg i Lund

Valborg i Lund

Lund11

Lunds universitet Bild: Lars Hedelin, polisen.

Lund har många traditioner. En är att våren ska festas in rejält på Valborgsmässoafton. Polisen kommer att vara på plats i Stadsparken och på andra platser så som också traditionen bjuder.

Våren betyder mycket för Lund och stadens studenter. Traditionsenligt hålls en fest i och runt Stadsparken med i runda tal 30 000 människor i rörelse under firandet. Man kan med fog kalla valborgsfirandet i Lund för Sveriges största spontanfest. Kanske är det landets enda ställe där man firar i hela sex dagar, nämligen Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg, Katastrofalborg och Brutalborg. Endast de invigda kan möjligen berätta något om dagarnas syfte och innehåll.

Själva Valborgsmässoaftons festande kallas i folkmun även för ”siste april” och det är denna dag som är i fokus för både polisen och staden. Polisen är sedan många år en naturlig aktör i nära samverkan med Lunds kommun som har huvudansvaret. Stadsparken är själva platsen för firandet som består av två delar, en spontan picknick under dagen och ett traditionellt firande som arrangeras av Lunds kommun på kvällen. Utmaningarna är mycket folk på liten yta där många är berusade. De vanligaste brotten är rån, stöld och misshandel. En del blir alkoholförgiftade och det finns särskild beredskap för detta.

– Lundapolisen har stor erfarenhet valborgsfirandet men vi skruvar lite i organisationen här och där inför varje år. Ett exempel på detta är att säkerheten är i starkt fokus sedan några år tillbaka. ”Siste april” i Lund brukar kallas Sveriges största spontanfest och vårt uppdrag är mycket viktigt när det gäller just säkerheten för alla. Vår närvaro ska kännas naturlig och upplevas som viktig för både tryggheten och ordningens skull, säger Lotta Göransson, som är ytterst ansvarig för insatsen.

Polisen och Lunds kommun samverkar på olika sätt – bland annat genom att ha samsyn i olika frågor som exempelvis att man ska ta hand om sig själv och ta ansvar för sig själv. Polisen och Lunds kommun har en samsyn i att man ska lämna cyklar, möbler och tält hemma inte uppehålla sig på järnvägsstationen eller spårområdet, som kan bli är en riskfaktor när man druckit alkohol. Ett annat budskap som går ut varje år är: Drick varannan vatten!

Polisens budskap

– Vi finns för allas trygghet och säkerhet
– Behöver du hjälp – kontakta oss!
– Man har roligare om man kommer ihåg vad man gjort!
– Var är din plånbok när du festar?
– Ha inte plånbok, nycklar, legitimation eller kontokort tillsammans!
– Vi jobbar för din trygghet och din säkerhet!
– Vi kommer att verka för att minska alkoholkonsumtionen och tillgängligheten av alkohol!
– Polisen häller ut alkohol för ungdomar som är under 20 år!
– Är man under 18 år kontaktas föräldrarna.

Lotta Göransson:

– Polisens volontärer är också till vår hjälp under evenemanget. Tillsammans ska vi kommunicera väl, vara flexibla och rörliga med målet att det ska råda god ordning. Upptäcker vi brott ska vi agera med bästa dokumentation för att nå möjlighet till lagföring. Såväl festdeltagare som andra medborgare som rör sig i Lund ska både känna och se att vi är där.

Välkomna till Lund!

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne