Hoppa till innehåll
Hem » Polisens helikopter stör, hjälper och berör

Polisens helikopter stör, hjälper och berör

Polisens helikopter väcker känslor och det har kommit in mer än halvdussinet anmälningar till Malmös miljöförvaltning sedan sommaren 2018. Samtidigt är den ibland avgörande i polisarbetet.

Andy Roberts, chef på lokalpolisområde Malmö norr, har förståelse för att folk kan bli störda av ljudet, eller väckta om helikoptern flyger i närheten på natten.

– Det är beklagligt om folk blir störda och polisen använder helikopter enbart vid vissa typer av insatser. Samtidigt är den viktig för att vi i de fallen ska kunna arbeta så effektivt som möjligt, säger Andy Roberts.

Han fortsätter förklara att man inte använder helikoptern lättvindigt, men att man inte heller drar sig för att använda den då den ger en tydlig fördel i arbetet.

– Helikoptern ger oss framför allt möjlighet till överblick och att snabbt vara på plats. Den är ett viktigt verktyg precis som radiobil, motorcykel, hund, häst och även drönare. Samverkan mellan våra olika enheter ger oss möjligheter att lösa uppgifter som annars hade varit mycket osäkrare.

– Med helikopter kan vi följa bilar, få överblick över innergårdar, snabbt vara på plats och kunna identifiera förövare med hjälp av kamera och mörkerseende. Kombinationen av människor, hund och helikopter förbättrar också våra möjligheter enormt när vi exempelvis sökt efter saknade personer.

Polisen i region Syd har haft helikopter på plats i ungefär sex år, men även tidigare har man kunnat kalla in den från angränsande regioner.

– Från det att vi fick stadig närvaro har vi kunnat agera snabbare och både ljudet och att se helikoptern i sig har en tydligt avskräckande inverkan på brottslingar. Vi använder i viss utsträckning även drönare och jag ser dem som ett viktigt komplement till helikoptern inom en snar framtid.

Drönare används för vissa spaningsuppgifter och i takt med att tekniken ger ökade möjligheter kommer de användas mer och i fler situationer, säger Andy Roberts. Han menar dels att kostnaderna för drönare innebär fördelar och även att ljudnivåerna blir lägre. Ändå har helikoptern även i framtiden vissa egenskaper som gör dem fortsatt betydelsefulla i brottsbekämpning, inte minst snabbheten och möjligheten att transportera personer, eller ha med sig tyngre utrustning.

– Helikopter har hjälpt oss klara av situationer som annars skulle innebära att grova brottslingar inte hade kunnat fångas, att polis eller allmänhet hade utsatts för större fara, eller att försvunna personer kanske inte hade hittats. Ibland är sekunder helt avgörande och vid sådana tillfällen hoppas jag allmänheten har överseende med ljudet från helikoptern, avslutar Andy Roberts.

Läs också

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus skåne