Hoppa till innehåll
Hem » Yrkeschaufför utan förartillstånd förvarstagen vid polisens trafikinsats utanför Borås

Yrkeschaufför utan förartillstånd förvarstagen vid polisens trafikinsats utanför Borås

Göran_liten

En av trafikpoliserna som deltog i insatsen vid Borås intill den bulgariska lastbilen.

Igår genomförde trafikpolisen i Göteborg en trafikinsats riktad mot yrkestrafik vid Viared utanför Borås.

Under insatsen hittade man en makedonsk yrkeschaufför som saknade förartillstånd, vilket är ett brott mot yrkestrafikförordningen och ett fall för gränspolisen.

– Yrkeschauffören, som är anställd av ett bulgariskt åkeri, hade också begått ett stort antal överträdelser mot kör- och vilotider, berättar Kjell Andersson, gruppchef vid trafiksektionen i Göteborg. Vi kunde utläsa att han oftast arbetade sju dagar i veckan.

Chauffören är nu placerad i förvar hos Migrationsverket. Och eftersom lastbilen var i mycket dåligt skick, beslutade trafikpolisens bilinspektörer om körförbud.

– Man har använt tejp för att backspeglarna och ena sidodörren inte ska ramla av, bland andra brister. Transporten bedömdes vara en olaga cabotagetransport. Åkeriet måste nu betala en sanktionsavgift i förskott om 40 000 kronor för att få tillgång till transporten. Dessutom är föraren bötfälld för högsta beloppet, vilket är 10 000 kronor.

Kjell Andersson tror att det handlar om en kalkylerad risk från det bulgariska åkeriets sida.

– Tyvärr är det något vi ser återkommande vid våra kontroller – vissa av de internationella åkerierna utnyttjar billig arbetskraft, vilket i sin tur skapar en osund konkurrens gentemot de svenska åkerierna.

Under trafikinsatsen vid Viared kontrollerades totalt 18 ekipage. Utöver den förvarstagna transporten upptäcktes 7 fordonsbrister vid flygande inspektion – som bromsfel, brister i belysningen, trasiga backspeglar och vindrutor. Insatsen ingår i polisens nationella trafikinsatsvecka, med inriktning yrkesmässig godstrafik.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Halland. Alla olyckor och brott.