Hoppa till innehåll
Hem » Framgångrikt arbete minskar mängden telefonbedrägerier

Framgångrikt arbete minskar mängden telefonbedrägerier

Bankbedrägerier via telefon, så kallad ”vishing”, har varit ett stort nationellt problem den senaste tiden, även i region Öst med ett stort antal brott och misstänkta personer.

I september 2018 beslutade Noa, Nationella operativa avdelningen, att situationen skulle hanteras som en nationell särskild händelse, med en nationell stab och en stab i varje region.  I region Öst har flera hundra sådana brott registrerats det senaste halvåret och cirka 300 personer är misstänkta för inblandning i bedrägerierna. Nio personer sitter nu häktade i Östergötland. Det är ett av flera skäl till att inflödet av ärenden har minskat i omfattning efter årsskiftet.

– Men även om antalet nya anmälningar har minskat så lyckas fortfarande bedragare lura till sig stora summor, ofta från äldre personer. 70 procent av de drabbade är över 70 år. Sedan i oktober ligger brottsvinsterna i region Öst totalt på cirka nio miljoner kronor. I januari var det lägre än tidigare månader, med en miljon kronor, säger Björn Öberg som sitter i polisens stab i region Öst.

Brottslingar använder olika argument
Fler behöver bli medvetna om hur bedragarna agerar. Målet med ”vishing” (voice phishing) är alltid att på ett eller annat sätt få den uppringde att logga in på sin bank med sitt bank-id eller med bankdosa. Skälen kan variera – påståenden som att din bankdosa är på väg att sluta fungera, att du behöver stoppa en oönskad transaktion som är på väg att genomföras på ditt konto, eller att ditt konto är på väg att spärras av någon anledning. Eller något helt annat, bedragarna ändrar sina metoder vartefter de blir allmänt kända.

Brottslingarna är ofta vältaliga, övertygande och ibland även hotfulla. Dessutom kan de ha teknik som gör att det ser ut som att de ringer från banken. Oavsett argument ska man aldrig logga in på sitt bankkonto på uppdrag av någon annan, eller lämna ut sina koder. Lägg i stället på luren och ring polisen.

Minska bedragarnas möjligheter
– De flesta som drabbas av sådan här brottslighet är äldre personer. Alla som har äldre anhöriga bör prata med dem och göra dem medvetna om att banker inte ringer sina kunder på det här sättet. Om kunskapen ökar i samhället om det här så minskar bedragarnas möjligheter att lyckas, säger Björn Öberg.

Mer information om det minskade inflödet av bankbedrägerier finns i dagens nationella nyhet från polisen om utvecklingen. Där kan man också lyssna på ett autentiskt försök till bedrägeri.

Kontaktperson i polisregion Öst: Björn Öberg, 010-56 65 638.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Jönköpings län.