Hoppa till innehåll
Hem » Medborgarlöftesinsats i Haparanda gav resultat

Medborgarlöftesinsats i Haparanda gav resultat

Återigen har en medborgarlöftesinsats inriktat på narkotika genomförts i Östra Norrbotten. Resultatet blev både narkotikabrott och vapenbrott. Insatsen genomfördes med finsk polis, Tullverket och finsk tull.

I medborgarlöftena som polisen och Haparanda kommun ställt upp finns arbetet mot narkotikabrott med som en viktig del. I veckan genomfördes en planerad insats mot stöld- och narkotikabrottsligheten, som en del av arbetet med medborgarlöftena.

Svensk polis kan genom att ansöka om stöd av finsk polis enligt Prümrådsbeslutets artikel 17, där länder kan bistå varandra i insatser. Denna möjlighet ansöktes om vid insatsen i Haparanda. Därutöver genomfördes insatsen i samverkan med Tullverket och finsk tull.

– Den här  gången genomfördes medborgarlöftesinsatsen i lite större omfattning än vi gjort tidigare. Förutom att vi samarbetade med finsk polis så samverkade vi denna gång även med Tullverket och finsk tull, berättar Niklas Rutberg, insatschef.

Insatsen genomfördes i Haparanda men för finskt vidkommande, utsträckt även till finsk sida, Torneå/Kemi området. Vid insatsen genomfördes bland annat flertalet husrannsakningar i bostäder och fordon. Förutom narkotika så påträffades även skjutvapen. Ett ärende kunde kopplas till en husrannsakan i Finland där ytterligare ett olaga vapeninnehav påträffades. Vid en tullkontroll på en bussresenär så påträffades amfetamin som resulterade i misstanke om narkotikabrott, innehav.

Under kvällarna har man arbetat inriktat mot narkotika dels med civila fordon och vanliga målade fordon. Det är andra gången som finsk polis arbetat inriktat över tid i Sverige med att bland annat stoppa fordon. Den finska personalen delades upp så att en finsk polis arbetade tillsammans med en svensk polis och bildade patrull på det sättet.

–  Samarbetet med finsk polis bar frukt, särskilt i samband med godsspårning och vid husrannsakan där stulet gods från Finland effektivt kunde spåras och beslagtas, säger Niklas Rutberg.

Sammantaget så har medborgarlöftesinsatserna gett bra resultat för hela lokalpolisområdet. Dels så har polisen i Östra Norrbotten lyckats genomföra de löften de gett till medborgarna men det har också varit brottsförebyggande då både narkotika och olagliga vapen tagits bort från samhället. Under insatserna har vi varit synlig i samhället på gator och torg. Vi är otroligt nöjda med det goda samarbetet vi har med såväl landsgrannar som samverkan med andra myndigheter. Tillsammans kan vi nå bättre resultat när det gäller dessa typer av brott.

Mediekontakt:

Nicklas Rutberg, polisinsatschef för medborgarlöftesinsatsen, tel 072-709 63 70

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Alla blåljus för hela Norrbotten.