En 17-årig pojke sitter anhållen misstänkt för delaktighet i det våldsamma upploppet som inträffade sent på söndagskvällen på Rosengård.
Tidigare har två personer suttit frihetsberövade, misstänkta för anstiftan till våldsamt upplopp på Värnhemstorget samma dag. De har släppts men misstankarna mot dem kvarstår.
– Det finns väldigt mycket bildmaterial från upploppen och vi är hoppfulla om att snart kunna frihetsberöva fler personer som varit drivande i våldsamheterna på Värnhemstorget och i Rosengård, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Många boende på Rosengård har riktat kritik mot att polisen inte gick in mer offensivt och grep våldsverkarna under tiden som upploppen pågick.
– Jag har all respekt för de som är upprörda över det som hände och jag förstår att man som observatör kan tycka att polisen borde ha gjort mer när våldsverkarna tände eld på bilar och kastade sten. Men om vi hade gått in med full kraft skingrat folksamlingen, bedömde vi att risken var stor att situationen hade förvärrats och att allmänheten hade kommit till skada, säger Petra Stenkula.
Polisens taktik blev istället att avgränsa området där upploppet skedde för att förhindra spridning av oroligheterna och förstörelse av viktiga samhällsvärden, till exempel av skolor på Rosengård. Samtidigt lades fokus på att dokumenterade hela händelseförloppet. Detta bildmaterial är avgörande i det arbete som polisen gör nu med att identifiera personer som drev och deltog i våldsamheterna.
Polisen jobbar sedan många år för att öka tryggheten i Rosengård och har nu, tillsammans med Malmö stad och civilsamhället, förstärkt närvaro i stadsdelen för att prata med boende om söndagens händelser och svara på frågor.
Tipsa polisen
Privatpersoner som har fångat upploppen i Malmö på film eller har tips om vilka personer som varit delaktiga, kan kontakta polisen på telefon 114 14 eller genom webbformuläret ”Tipsa polisen”. Den som vill kan lämna uppgifter anonymt.