Hoppa till innehåll
Hem » 28 januari 16:10, Sammanfattning vecka, Knivsta

28 januari 16:10, Sammanfattning vecka, Knivsta

I föregående nummer av Polisrutan summerade vi det positiva året i Knivsta sett till flertalet satsningar från polisens sida samt minskningen av totalt antal anmälda brott. I denna Polisrutan summerar vi Polisrutan i sig själv och passar på att tacka alla läsare då detta blir sista numret på obestämd tid.

I Polisrutan har vi under året bl.a. kunnat se ett urval av brott och händelser som inkommit till polisen, vad polisen har fokuserat på gällande sitt arbete i Knivsta, hur lägesbilden ser ut samt vilka brottsförebyggande och trygghetskapande satsningar polisen gjort både själva och tillsammans med Knivsta kommun. I Polisrutan har det ibland publicerats tips på hur du kan skydda dig mot olika brott och vad du kan göra om du blivit utsatt. Här kommer ett urval av detta och kom ihåg att på polisens hemsida polisen.se finns mer att läsa om varje kategori samt så finns ännu fler kategorier att välja på:

Brott i nära relation

Brott i nära relation är när man blir illa behandlad av någon som är närstående, som make/maka, sambo, föräldrar eller annan släkting. Genom att göra en polisanmälan har man möjlighet att stoppa det våld eller de övergrepp man utsätts för. Om du blivit vittne till brott i en nära relation, eller misstänker att någon i din omgivning är utsatt, kan du själv göra en polisanmälan.

Att polisanmäla den här typen av brott kan kännas svårt. Om du inte vill göra en formell anmälan kan du ändå kontakta polisen och berätta om dina misstankar anonymt.

Om du misstänker att barn far illa kan du anmäla anonymt till de sociala myndigheterna i din kommun. Då gör de en utredning och anmäler till polisen. Arbetar du inom vården, skolan eller barnomsorgen är du alltid skyldig att anmäla om du misstänker att ett barn far illa.

Kvinnofridslinjen 020-50 50 50 ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. På https://polisen.se/utsatt-for-brott/olika-typer-av-brott/brott-i-nara-relation/ kan du läsa mer om brott i nära relation. Här finns också länkar till olika stöd – och hjälporganisationer m.m.

Grannsamverkan

Inbrotten i Knivsta har minskat varje år sen 2017. En bidragande orsak kan vara att många är anslutna till Grannsamverkan. I normalfallet hade polisen informerat om ämnet genom att bjuda in till en träff i kommunhuset eller likande men då vi har en rådande pandemi med Covid-19 så sker all information digitalt nu. På https://polisen.se/om-polisen/polisens-arbete/grannsamverkan/ finns mer information i ämnet samt länkar till relevanta sidor. Här finns även länkar till de olika kontaktpersonerna för Grannsamverkan.

”Försök inte lura mig” – Utbildning om hur äldre personer kan skydda sig mot bedrägerier

Utbildningspaketet innehåller handledning, filmer och annat material som ger ökad medvetenhet och bättre kunskaper om hur man kan skydda sig mot bedrägerier. Med stöd av en tydlig handledning kan utbildningen genomföras som studiecirkel eller användas som en del av ett informationsmöte. Polisen har tagit fram utbildningspaketet i samarbete med PRO, SPF Seniorerna och Brottsofferjouren.

För mer information besök polisens hemsida polisen.se där allt material finns tillgängligt. Så här i Coronatider blir det svårare att ses i grupper/studiecirklar men på hemsidan finns det filmer, broschyrer med mera som går utmärkt att titta på enskilt och förkovra sig i. Här är en direktlänk https://polisen.se/utsatt-for-brott/skydda-dig-mot-brott/aldre-och-funktionsnedsatta/forsok-inte-lura-mig/  

Kom ihåg att aldrig lämna ut dina inloggningsuppgifter eller lösenord samt var kritisk mot okända besökare eller personer som ringer upp dig per telefon.

Viltolyckor

Ta varningsmärken för vilt på allvar och anpassa hastigheten efter rådande omständigheter. Var särskilt uppmärksam under gryning och skymning. Om du råkat ut för en viltolycka ska du ringa 112 och göra en polisanmälan. Du ska även placera ut en varningstriangel samt märka ut platsen där olyckan skett. Markeringen ska vara på den sida av vägen där djuret försvann. Du måste göra en anmälan, ställa ut triangel och markera olycksplatsen även om djuret inte är synbart skadat eller ligger avlidet kvar på platsen. Skyldigheten gäller: älg, rådjur, hjort, vildsvin, björn, varg, järv lo, utter, örn och mufflonfår. Att inte anmäla en viltolycka med nämnda djur är straffbart. Det klassas som en smitningsolycka och kan ge böter. Du behöver även anmäla ifall du har kört på en ren, även om renar inte räknas som vilt. Läs mer här: https://polisen.se/lagar-och-regler/trafik-och-fordon/viltolyckor/

Anmäla brott eller tipsa polisen: ring 114 14 eller via internet på polisen.se

Pågående brott/färsk gärning, ring: 112

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Uppsala län.