Mammorna är en nyckel för det brottsförebyggande arbetet, menar Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.
Polisen i Malmö vill stärka mammornas roll i det brottsförebyggande arbetet. Ett 40-tal mammor har träffat polis och socialtjänst för att diskutera hur man med gemensamma krafter kan motverka att unga hamnar i grov kriminalitet.
Mötet med mammorna är ett exempel på hur polis, socialtjänst och Kriminalvården, inom ramen Sluta Skjut, jobbar på att nå ut till respekterade aktörer i civilsamhället för att minska det grova och dödliga våldet bland kriminella grupper i Malmö.
– Trygghet och säkerhet är något som vi skapar tillsammans och det gäller att mobilisera alla goda krafter. Mammorna har en alldeles unik ställning att påverka sina barn i rätt riktning, säger Petra Stenkula polisområdeschef i Malmö.
Polisen och mödrarna på samma sida
Genom programmet jämlik hälsa och hälsofrämjarna Hoda Abbas och Iftikhar Ali har mammor från flera utsatta områden i Malmö bjudits in till möte med polischefen, områdespoliser och Malmö stad. Flera av kvinnorna uttryckte att de är rädda för socialtjänst och polis och att det kan vara orsaken till att föräldrar drar sig för att söka hjälp.
– Vi är på er sida och det är viktigt att ni reagerar tidigt om era ungdomar umgås i fel kretsar eller börjar begå småbrott. Det blir bara värre och värre och i värsta fall slutar det med att ett barn blir dödat eller själv dödar någon annan. Det är något som varken föräldrar eller poliser vill ska ske, sa områdespolisen Johannes Dontsios till mammorna.
– Det finns mer hjälp att få än vad de flesta vet. Att ett barn blir omhändertaget är den sista utvägen och inget ni ska oroliga för. Vi vet hur viktiga föräldrar är för barnen, sa Anna Kosztovics från Malmö stad.
Fler möten med mammor
Khola var en av kvinnorna som deltog på mötet och hon var nöjd med att få sitta ner och prata med polis och socialtjänst.
– Det är många som är rädda och det var bra att prata med dem om hur de jobbar. Jag vill gärna ha fler sådana här träffar.
Mötena hos hälsofrämjarna är inledningen på det som ska bli en tätare dialog med mödrar i Malmö, berättar Petra Stenkula.
– Vi behöver utveckla samarbetet med mammor i fler grupper och områden i Malmö. Genom att prata MED dem istället för OM dem kan vi skapa en positiv förändring.