När Anna-Karin Wahlgren bestämde sig för att bli polis var hon 41 år och hade två barn, huslån och fast jobb. Polisutbildningen på distans blev avgörande för hennes möjlighet att uppfylla barndomsdrömmen.
Efter att ha jobbat 17 år på sjukhuset i Nyköping ville Anna-Karin göra något annat. Sedan barnsben hade hon velat bli polis – men familjelivet gjorde det omöjligt att flytta från Nyköping för att studera på campus. För två år sedan tog hon polisexamen från distansutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö och jobbar nu som ingripandepolis i Nyköping.
– För att jag skulle kunna börja plugga var villkoret att jag skulle kunna vara hemma ganska mycket under studieåren. Distansutbildningen var helt avgörande för mig som hade familj och hus. Och det fungerade väldigt bra, det enda jag ångrar är att jag inte gjorde detta tidigare, säger hon.
”Prövningen gick som en dans”
När Anna-Karin kallades till prövning började hon hårdträna för att komma väl förberedd. Hon anlitade en personlig tränare för att få hjälp med träningsprogram, inspiration och tips.
– Jag hade inte tränat särskilt mycket innan det, jag har exempelvis aldrig tidigare gått på gym. Men jag förstod att jag skulle behöva börja träna för att klara av testerna och polisyrket, jag började köra mycket spinning och marklyft. Och prövningen gick som en dans, träningen hade gett resultat. Jag har fortsatt träna sedan dess och tycker det är både roligt och känner att jag mår bättre, säger hon.
Som student på distansutbildningen var ett fåtal veckor per termin förlagda till campuset i Växjö. Under distansveckorna träffades studenterna i basgrupper över digitala verktyg.
– Vi hade en väldigt bra studiegrupp med bra sammanhållning. Vi hade olika bakgrunder, åldrar och erfarenheter som vi kunde dela med varandra och det var väldigt värdefullt.
Fördel med livserfarenhet
Ser du några fördelar med att du själv var lite äldre när du sökte polisutbildningen?
– Livserfarenheten är en stor fördel. Jag är trygg i mig själv och då får man mycket gratis. Jag behöver inte pröva mina vingar i olika sociala sammanhang och ser på saker på andra sätt än vad jag gjorde när jag själv var 25. Jag har en stabilare grund idag och tror också att jag är en bättre polis än vad jag själv hade varit när jag var 25.
Vad vill du säga till någon annan som tror att den personen är för gammal för att bli polis?
– Jag vet många som skulle passa som polis och som säger att de är för gamla – kanske fast de bara är 35 år. Det finns ingen åldersgräns för att bli polis! Självklart finns det begräsningar ju äldre man blir, men om det är en dröm finns det säkerligen vägar att ta. Det är bara att sätta sig på cykeln, göra sina marklyft, vara sig själv och ansöka. Kunde jag så kan ju du, det är nog inte försent.
”Önskar jag hade gjort detta tidigare”
Vilka möjligheter ser du framåt?
– Just nu är det ingripandeverksamheten jag vill vara i. Jag önskar att jag hade gjort det här mycket tidigare, då hade jag haft fler år kvar på mig att jobba i ingripandeverksamheten. Jag kanske får träna lite hårdare än vad en 30-åring behöver göra, men de närmaste åren blir de inte av med mig. Om man vill göra något annat så finns det enorma möjligheter inom den här myndigheten – det handlar inte bara om att ligga och brottas med en kriminell utan finns så mycket mer; trafik- och utredningsverksamhet, områdespolisen och mycket mer. Så länge jag tycker att det här är kul, kroppen orkar och mina kollegor inte känner sig otrygga med mig så kommer jag att fortsätta. Det här jobbet har precis allt, säger Anna-Karin Wahlgren.
Om distansutbildningen i Polispodden
Du har väl inte missat att Anna-Karin gästar senaste avsnittet av Polispodden Öst och berättar mer om sin resa till polisyrket? Evelina Henckel, lärare på polishögskolan, deltar också och berättar mer om distansutbildningen.
Läs också: Distansutbildningen passar min vardag – möt Robin från Eskilstuna som pluggar distansutbildningen.
Läs mer om polisutbildningen och ansök på www.polisen.se/blipolis