Utländska ligor som systematiskt reser på stöldturnéer är ett stort problem för handlare runt om i Sverige. Nu har åtal väckts mot två män som greps i Småland tidigare i höstas.
I september gjorde polisen en fordonskontroll söder om Hok i Småland. I bilen färdades två utländska män, och patrullen fattade misstankar om brott. Det blev inledningen på en gedigen utredning.
Vid husrannsakan i bilen och i männens hyrda bostad hittades stöldgods till ett värde av över 120 000 kronor. Stöldgodset hade tillgripits i flera butiker i Växjö, Gnosjö, Vaggeryd, Vetlanda och Eksjö i vad åklagaren kommer att beskriva som en väl planerad stöldräd.
Utredningen har letts av LPO Värnamo där man med framgång kunnat säkra bevisning för att kunna väcka åtal.
– Värnamopatrullen som stoppade bilen och grep de misstänkta gjorde ett utmärkt jobb. De var nyfikna och noggranna och det gav ett bra resultat. Precis så som vi vill att våra patruller ska arbeta, säger Johan Borg, operativ samordnare vid lokalpolisområde Värnamo.
Baddräkter under kläderna
Att utländska ligor beger sig ut på stöldturnéer är ett välkänt och växande problem. Varje år tillgrips varor för mångmiljonbelopp som sedan transporteras ut ur landet för att säljas. Ligorna kan genomföra ett stort antal stölder varje dag. Ofta är man väl förberedda och har en klar plan för både genomförandet av stölderna och transport av godset ut ur landet.
– Det handlar om var de ska ”arbeta” var de ska bo, om de ska hyra bilar, ta med fordon från hemlandet eller använda sig av bilmålvakter i Sverige. De har även en plan för avyttrande av godset och vilket gods som de kan tjäna mest på, säger Eva Johansson, brottsanalytiker vid polisen region Öst.
I fallet med de två männen som nu åtalas hade de under sina vanliga kläder baddräkter av dammodell, uppklippta på framsidan för att kunna stoppa in varor.
– Tillvägagångssättet med ligor som stjäl från butiker på ett organiserat och systematiskt vis är tyvärr mycket vanligt, men det finns ett stort mörkertal när det kommer till anmälningar. Moduset med baddräkter under kläderna är kanske inte vanligt, men vi har sett det förut, säger Eva Johansson.
”Stort engagemang”
Vilken typ av varor som ligorna primärt är ute efter kan variera, men ofta är det saker som är dyra och relativt enkla att stoppa på sig. Återkommande varor är, som i det nu aktuella fallet, bland annat rakblad, tandborsthuvuden, dyra hudvårdsprodukter, snus och cigaretter
Framgångarna i detta fall beror på flera olika saker, enligt Johan Borg:
– Framför allt ett stort engagemang från inblandade polisanställda. Alltifrån patrullen som stoppade bilen till den lokala utredaren som hållit samman utredningen på ett bra sätt och de specialistfunktioner, däribland analytiker från regionen, som hjälpt till med särskild kompetens. Hela kedjan har fungerat väldigt väl, säger han.
Eva Johansson kompletterar:
– För det första är fordonsstopp viktiga. Här åkte de misstänkta i en vanlig hyrbil men patrullen som gjorde stoppet fattade misstankar och upptäckte godset i bilen. Efter det blev det grip med husrannsakan i deras hyrda stuga där det fanns mer gods. Godsspårning, inhämtning av övervakningsfilmer och telefonanalyser av de misstänktas telefoner var andra framgångsfaktorer.
Finns det något sätt handlarna kan skydda sig?
– Placeringen av stöldbegärliga varor. Placera dem där det är svårt att komma åt dem ostört eller förvara stöldbegärliga varor i kassan. Vi märker att gärningspersonerna försöker hitta butiker där varorna är lättåtkomliga och där de kan arbeta relativt ostört, säger Eva Johansson.
– Andra viktiga delar, kanske främst för att kunna lagföra gärningspersoner och för butikerna att få tillbaka sina varor, är att ha övervakningskameror, att regelbundet kontrollera saldon på stöldbegärliga varor för att upptäcka avvikelser och att göra anmälan så snart som möjligt efter att brottet upptäckts.
Polisen arbetar hårt för att stävja denna typ av brottslighet och få tjuvarna gripna, lagförda och utvisade alternativt identifierade och nationellt efterlysta så de kan stoppas vid gränskontroller. Den här typen av brottslighet är inte unik för Sverige, problematiken delas med våra grannländer och övriga EU.
Kontakt:
Frågor om utredningen och polisens arbete: Johan Borg, operativ samordnare, lokalpolisområde Värnamo. johan.borg@polisen.se
Allmänna frågor om utländska stöldligor och modus: Eva Johansson, brottsanalytiker region Öst (tillgänglig måndag 16 december) media.ost@polisen.se.
Frågor om åtalet: Kammaråklagare Gustav Johansson, Åklagarmyndigheten Jönköping 010 562 60 00