Hoppa till innehåll
Hem » Region Väst intensifierar arbetet mot män som är särskilt farliga

Region Väst intensifierar arbetet mot män som är särskilt farliga

Genom att kartlägga särskilt farliga män kan lokalpolisområdena nu sätta in åtgärder i ett tidigt skede för att förhindra våld och skydda de mest utsatta. Målet är att rädda liv och stoppa våldet innan det sker.

I arbetet med att identifiera så kallade högriskaktörer utgår polisregion Väst ifrån lokalpolisområdets läges- och problembild och ser till flera olika riskhöjande faktorer: kriminell belastning, kontrollerande beteende, psykisk ohälsa, hedersnormer och kontaktförbud, bland annat. Men också uppgifter från hälso- och sjukvård, och kriminalvård.

– När vi tittar ur ett helhetsperspektiv och med lokala ögon, ökar vi trycket mot våldsutövarna för att skydda de mest utsatta och förhindra att fler liv går förlorade, säger Anna Lindström, polisinspektör och samordnare för polisregion Västs arbete kring särskilt utsatta brottsoffer och den nationella operationen Beta.

Genom kartläggningen kan åtgärder sättas in tidigare, särskilt de när det gäller högriskindivider som riskerar att begå grovt, systematiskt eller i värsta fall dödligt våld mot sin partner. Ett antal av polisregionens lokalpolisområden arbetar nu med att säkerställa metoder för hur man konkret kan arbeta förebyggande mot personer som riskerar att utsätta närstående för våld.

– Kartläggning är den ena delen. Det avgörande är vilka tidiga åtgärder man sätter in mot dem som lokalpolisområdet ser utgör en risk. Det kan handla om att genomföra riskreducerande samtal med de identifierade individerna eller att lagföra de män som bryter kontaktförbud. Bland annat, säger Anna Lindström.

Ny sekretesslagstiftning underlättar

1 januari 2023 infördes en ny sekretessbrytande bestämmelse i offentlighets- och sekretesslagen, 10 kap. 18 c §, som innebär att personal inom socialtjänsten och hälso- och sjukvården, under vissa förutsättningar, får lämna uppgifter till polisen i syfte att förebygga allvarligare brott mot närstående.

– Vården och sociala myndigheter är viktiga samarbetspartners för oss i och med att de ofta möter såväl de som utsätts för våld som de som utövar våld. Statistiskt sett har en majoritet av de män som dödat en närstående någon gång vårdats, eller sökt vård, för psykisk ohälsa, säger Anna Lindström.

Operation Beta

Kartläggningen är en del av arbetet inom ramen för polisens nationella operation Beta mot mäns våld mot kvinnor, som sätter fokus på våldsutövarna och kraftsamlar kring det brottsförebyggande arbetet för att reducera grovt och dödligt våld i nära relation.

– Vi är inne i ett paradigmskifte för hur vi arbetar mot mäns våld mot kvinnor. Vårt fokus är nu tydligt på våldsutövarna, både i det brottsutredande och brottsförebyggande arbetet, säger Peter Sörstedt, polisområdeschef och strategisk ledare för polisregion Västs arbete kring särskilt utsatta brottsoffer och den nationella operationen Beta.

Våld är inte en privatsak

I samband med Orange Week lanseras polisens kampanj ”Våld är inte en privatsak” som belyser våldet som pågår under radarn: inom hemmets fyra väggar, i kommentarsfält, på chattar, i taxin, på krogen.

– Våld är inte en privatsak. För dig som är utsatt för våld finns hjälp att få – att anmäla till polisen är ett viktigt steg mot förändring. Och till dig som utsätter någon för våld: Polisen ser dig. Bryt ditt beteende. Det finns stöd och hjälp att få, avslutar Peter Sörstedt.


Kontakt

Vid intervjuförfrågan, kontakta regionalt mediecenter i polisregion Väst på telefon: 010-565 29 28 eller media.vast@polisen.se.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västra Götaland - alla blåljus - Polisen.