Hoppa till innehåll
Hem » Säkerhetszoner i Eskilstuna har upphört – så har arbetet gått

Säkerhetszoner i Eskilstuna har upphört – så har arbetet gått

Polisens beslut om två säkerhetszoner i Eskilstuna upphörde vid midnatt. ”Vi fortsätter att prioritera de här områdena”, säger Robert Åkerström, chef polisen Eskilstuna.

De två säkerhetszonerna infördes i början av september i områdena Årby och Skiftinge samt Nyfors, Myrtorp, Fröslunda, Råbergstorp och Lagersberg i Eskilstuna. Syftet var att öka tryggheten och försvåra för kriminella att förbereda och genomföra grova våldsbrott. Det har varit ökad polisär närvaro i de aktuella områdena och polisen har också haft vissa utökade befogenheter gällande exempelvis möjligheten till visitationer.

”Målet med införandet har uppnåtts”

Ett beslut om en säkerhetszon gäller i upp till två veckor och i natt gick den tiden ut. Beslutet har inte förlängts.

– Vi bedömer att målet med införandet av säkerhetszonerna har uppnåtts då inga nya grova våldsbrott har skett med koppling till den kriminella konflikten. En säkerhetszon är ingen långsiktig lösning utan snarare ett verktyg för att snabbt kunna dämpa en allvarlig konflikt där överhängande risk finns för nya grova våldsbrott. Det innebär inte att arbetet är klart, vi har fortsatt en pågående konfliktsituation och vi fortsätter att prioritera de här områdena, säger Robert Åkerström, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

– Arbetet med säkerhetszonerna har tagit mycket resurs i anspråk och jag vill tacka alla medarbetare för mycket väl utfört polisarbete, säger Åkerström.

Två efterlysta personer har påträffats

Under tvåveckorsperioden har 178 kroppsvisitationer och/eller genomsökningar av transportmedel genomförts. Inga skarpa skjutvapen har påträffats, däremot en pistolattrapp. Två efterlysta personer har påträffats och flera anmälningar har upprättats om exempelvis narkotikabrott, trafikbrott samt brott mot vapenlagen. Dessutom har flera orosanmälningar till socialtjänsten gjorts.

– Syftet med säkerhetszonerna var att motverka nya grova våldsbrott i konfliktmiljön och på så vis har de fyllt sitt syfte. Samtidigt vet vi att det snabbt kan eskalera igen och vi fortsätter arbeta för att trycka tillbaka den grova brottsligheten. Polisen har många olika verktyg och vi tvekar inte på att använda dessa, säger Mattias Forssten, polisområdeschef i Södermanland.

Relationsskapande möten

Den ökade polisiära närvaron i de aktuella stadsdelarna har generellt mottagits positivt av de personer som polisen har samtalat med.

– Det har varit mängder med relationsskapande möten med allmänheten. Det är viktigt för mycket av det förebyggande arbetet bygger på kontaktskapande, relationer och samverkan. Här upplever vi att så gott som alla vi kommit i kontakt med har varit positiva till vår ökade synlighet. Kan vi fortsätta med dialogen och den gemensamma viljan att samarbeta mot problemen så är mycket vunnet, säger Andreas Klevstig, tillförordnad gruppchef för lokalpolisområdets områdespoliser.

Information för media:

Robert Åkerström, lokalpolisområdeschef, och Mattias Forssten, chef polisområde Södermanland, finns tillgängliga för enskilda intervjuer onsdag 18 september klockan 13. Även Andreas Klevstig, chef områdespolisen, finns tillgänglig under eftermiddagen. Skicka önskemål till media.ost@polisen.se

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland