Hoppa till innehåll
Hem » Samarbete för en narkotikafri krogmiljö i Eskilstuna

Samarbete för en narkotikafri krogmiljö i Eskilstuna


  • Idag undertecknades samarbetsavtalet med konceptet Krogar mot knark. På bilden syns Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef.
    Från vänster; Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande och Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef.

  • Robert Koivunen miljöinspektör, Mehdi Jafari, Taco bar, Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare Eskilstuna kommun, Oscar Nissfolk, biträdande lokalpolisområdeschef, Carina Adolfsson, Restaurang Trädgårn.
    Från vänster; Robert Koivunen – miljöinspektör, Mehdi Jafari – Taco bar, Jimmy Jansson (S) – kommunstyrelsens ordförande, Christer Sjöqvist – lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, Eva Carlsson – brottsförebyggande samordnare Eskilstuna kommun, Oscar Nissfolk – biträdande lokalpolisområdeschef, Carina Adolfsson – Restaurang Trädgårn.

1/2

I konceptet Krogar mot knark samarbetar medverkande krogar och restauranger med polisen och Eskilstuna kommun för att minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljön.

I dagsläget har tolv krogar och restauranger skrivit under samarbetet men fler är välkomna att ansluta sig. De medverkande krogarna och restaurangerna tar aktivt avstånd från narkotika med ambitionen att få en narkotikafri krogmiljö.

– Det är den här typen av samverkan som ökar kraften i vårt brottsförebyggande arbete. Antalet företagare som vill ingå i samarbetet visar på att det finns en stor vilja, bland de som driver krogar i Eskilstuna, att bidra till en narkotikafri miljö för deras gäster. Med den viljan och utbildad personal utgör de en viktig kraft i vårt gemensamma arbete som tillsammans genomförs med polisen och Eskilstuna kommun, säger Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna.

– Samarbetet är en viktig del i vårt arbete med att bekämpa narkotikaförsäljning och missbruk. Våra krögare är hårt ansatta av de problem som uppstår genom att personer ägnar sig åt detta. Därför är det oerhört viktigt att med gemensamma krafter motarbeta detta men hela samhället måste hjälpas åt. Både du och jag har ett ansvar att vara vaksamma, anmäla och agera i alla tänkbara sammanhang, säger Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

– Alla kan göra något för att försvåra, förhindra och förebygga narkotika i Eskilstuna men det är svårt att stå ensam. Därför är det viktigt att så många krogar och restauranger som möjligt ansluter sig till Krogar mot knark för att signalera att ingen accepterar narkotika i sin arbetsmiljö. Ytterligare tre krogar har anslutit sig och skriver under det nya avtalet så nu är det totalt tolv krogar som ingår i samarbetet, säger Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare i Eskilstuna kommun.

Fakta om Krogar mot knark i Eskilstuna

Polismyndigheten och Eskilstuna kommun har tillsammans med krogar och restauranger i Eskilstuna sedan 2016 jobbat med konceptet Krogar mot knark. Genom konceptet vill de medverkande parterna tillsammans minska och försvåra användandet av narkotika i krogmiljön. Nu skriver polisen, Eskilstuna kommun och krögare gemensamt under ett nytt samarbetsavtal. 

Samarbetet regleras i ett gemensamt avtal mellan krogen, polisen och Eskilstuna kommun där riktlinjer och arbetsmetoder tagits fram tillsammans. Krogarna tar aktivt avstånd från narkotika med ambitionen att få en narkotikafri krogmiljö. Krogen har nolltolerans avseende droganvändning hos personalen. Krögaren åtar sig bland annat att vid misstanke om missbruk hos en medarbetare kräva drogprov.

På Eskilstuna kommuns hemsida kan du ta del av samarbetsavtalet Krogar mot knark.

För mer information, kontakta:

  • Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande, 070-086 65 02
  • Eva Carlsson, brottsförebyggande samordnare Eskilstuna kommun, 073-950 67 70, eva.carlsson4@eskilstuna.se  
  • Robert Janeling, miljöinspektör, 072-977 77 45
  • Christer Sjöqvist, lokalpolisområdeschef i Eskilstuna, 010-566 94 72
  • Per Bergström, gruppchef områdespolisen, 0725-40 46 80
  • Julia Kloibhofer, områdespolis, 076-046 07 10, julia.kloibhofer@polisen.se

Kontaktuppgifter till de krögare som är med i samarbetet:

  • BiffGrill & Gränden, Göran Pettersson, 070-351 30 81
  • Grappa Matsal & Bar, Conny Ahlqvist, 076-851 11 17
  • O’Learys Eskilstuna, Chian Alkoy, 076-203 03 13    
  • Papas Tapas, Sven Stapel, 070-761 51 16
  • Pitcher’s, Johan Bergquist, 070-9151879
  • Restaurang Trädgårn, Carina Adolfsson, 016-14 50 30
  • Royal Oak Ale House, Chian Alkoy, 076-203 03 13
  • Taco bar, Davod Jafari, 070-760 42 42   
  • The Bishops Arms Eskilstuna, Martin Mellberg, 073-358 78 34
  • The Central Bar, Gino Yurekci , 070-877 77 69
  • Vinäger Vinbar och Vinäger Glashuset, Göran Pettersson, 070-351 30 81
  • Y-Won bar & grill (Elite Stadshotellet), Martin Mellberg, 073-358 78 34
Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland