När någon visar sig i dörren till barnförhörsrummet i polishuset i Varberg hörs en svans som slår. Det är polishunden Doffe som tar emot från sin plats i soffan.
Barn som kommer för förhör i polishuset i Varberg kan få träffa Doffe – en polishund som jobbar extra hos brott i nära relation i polisområde Halland. I höstas startade ett projekt där två barnförhörsledarna i samverkan med åklagaren låter Doffe vara med vid utvalda förhör med barn.
– När Doffe jobbar är barnet väl förberett på att han är i rummet när de kommer in och vi har sett att de blir lugna och trygga av att klappa honom vid förhöret. Det är lätt för barnen att tycka om Doffe eftersom han är en glad och snäll hund. Förhoppningsvis lämnar de rummet med en positiv känsla efter att de pratat om något väldigt jobbigt, säger Isabelle Garhall som är barnförhörsledare i Varberg.
Polisen ska öka utredningsresultaten
Det var Karl Persson som är hundförare i region Väst som kom med idén att låta hans tjänstehund Doffe arbeta vid barnförhör.
– Vid ett möte på vår operativa enhet i Väst skulle vi se över områden som vi kunde stötta för att öka utredningsresultaten. Ett område som kom upp var särskilt utsatta brottsoffer, SUB, och eftersom jag visste att Doffe är lämplig i sammanhang med barn så kontaktade jag Isabelle Garhall som är barnförhörsledare i Varberg, säger han.
Isabelle Garhall, Hanna Mandrén, som också är barnförhörsledare, och deras dåvarande chef Emma Ramstedt var positiva till idén och tog upp det med övriga barnförhörsledare i Varberg.
– Alla var positiva och framför allt glada att fler vill arbeta för barns bästa och skapa förutsättningar för att de barn som är utsatta får möjlighet på olika sätt att komma till tals. Vi såg detta som en möjlighet att utveckla vårt arbete. I november förra året samlade vi den arbetsgrupp som nu arbetar med projektet, säger Isabelle Garhall.
Åklagarmyndigheten med i projektet
Arbetsgruppen som startade i november förra året består av Isabelle Garhall, Karl Persson och Lena Lithner som är vice chefsåklagare vid Åklagarkammaren Halmstad.
– Jag blev intresserad av att ingå i arbetsgruppen då jag tidigare hade hört talas om så kallade vårdhundar och läshundar som hjälper barn att lära sig att läsa och öva högläsning. Jag var därför positiv och ville att vi skulle testa. Och för mig är det enkelt – det är ett sätt för oss att försöka bli bättre i bemötandet av barn, säger Lena Lithner.
Hunden ger barnet närhet och trygghet
Doffe är en specialsökshund som fyller åtta år i sommar. Han är mentaltestad och är enligt Karl Persson lugn, stabil och snäll. Dessutom trivs han tillsammans med människor och det märks redan när någon tittar in i förhörsrummet och svansen börjar vifta.
– Doffe är väldigt lugn och snäll men det bästa i förhörssituationen är att han inte skäller eller piper, han ger inga ljud ifrån sig som kan distrahera barnet. Han finns där för barnet och ger närhet i det svåra. De kan sitta och klappa honom och känna sig lugna utan att han stör dem, det är viktigt, säger Isabelle Garhall.
Samarbete för barnets bästa
Projektet har precis börjat och målet är att det ska följas upp i slutet av året. Resultaten är svåra att mäta men Isabell Garhall är noga med att arbetsgruppen måste våga vara kritiska.
– Vi gör detta för barnets bästa och om det inte ger något att Doffe är med ska vi avsluta. Efter varje förhör utvärderar vi därför om barnets bästa tillgodosetts och hur kontakten med hunden sett ut i ett eget dokument för att enkelt kunna följa upp när projektet avslutas.
Lena Lithner har bara mött positiva reaktioner när hon talat om projektet inom Åklagarmyndigheten. Även Isabelle Garhalls kolleger och chefer är positiva och ser detta som ett samarbete för barnets bästa.
Doffe är den första polishunden som arbetar vid barnförhör men inte heller Karl Persson har mött några hinder hittills.
– Vi alla inom polisen ska arbeta för att öka utredningsresultaten och särskilt utsatta brottsoffer är ett av våra fokusområden. Kan jag som hundförare och min hund vara en del av detta så är jag väldigt glad.