Under veckan har ett antal fall av bedrägerier riktats mot äldre personer i polisregion Mitt, senast i Tierp. Brotten sker dock i hela regionen.
– Vid flera tillfällen har de misstänkta bedrägerierna slutat med att stora summor tagits ut från den drabbades konto, säger Jörgen Wilestedt, kommunpolis i LPO Norduppland.
Äldre personer som drabbas av brott råkar ofta ut för stöld i hemmet eller bedrägerier. Många gånger handlar det om att någon stjäl pengar eller värdesaker efter att på olika sätt ha lurat sig in i bostaden. Bedragaren uppträder ofta trovärdigt, charmigt och sympatiskt. Många gånger har bedragaren kunskap om personliga uppgifter gällande den man lurar.
Tillvägagångssättet i veckan har varit att en okänd person ringer en äldre person och uppger sig representera en bank och påstår att den uppringde har fallit offer för ett brott. Uppringaren säger sig kunna hjälpa till med att stoppa brottet om bankkort och kod snarast överlämnas till banken och för att effektivisera det hela erbjuds en personlig hämtning vid dörren.
Gärningspersonerna är mycket trovärdiga och det är lätt att bli övertygad. Bankerna agerar dock inte på det sätt som beskrivs.
– Vi vill därför varna för denna till synes ökande brottslighet och uppmanar att aldrig lämna ut bankkort till okända personer, oavsett trovärdighet, säger Jörgen Wilestedt.
Om du blivit utsatt för ett bedrägeri, kontakta snarast din bank och gör därefter anmälan till polisen. Specifika frågor gällande kort och konto hänvisas till respektive banks officiella kontaktvägar.
– Prata gärna med era äldre anhöriga om de nu anmälda händelserna så att vi alla kan hjälpas åt att stoppa bedrägerierna, säger Jörgen Wilestedt.
Så skyddar du dig
Lämna aldrig ut ditt kort eller koden till kortet. Kortuppgifter och koder är nyckeln till dina pengar.
Använd inte din bankdosa eller bank-id på uppmaning av någon som kontaktar dig.
Släpp inte in någon okänd. Be också om legitimation.