Hoppa till innehåll
Hem » Ska du ut på fjället? Är du förberedd?

Ska du ut på fjället? Är du förberedd?

Bild infrån ett tält med utsikt mot fjälltoppar under sommaren

Bild: Polisen

Att ha rätt utrustning för en fjällvistelse är viktigt, men det räcker inte. Kunskap och information om området samt respekt för vädret är många gånger avgörande ingredienser för en lyckad fjälltur.

Fjällen är en populär destination för många. Men för den som inte har rätt kunskap och utrustning kan vandringen vara förenad med livsfara.

Du som ska bege dig ut på fjället har ett ansvar för din egen säkerhet.

Välj rätt kläder

Välj lätta kläder som skyddar mot regn och vind samt andas när du blir varm. Tänk lager när du klär dig för en fjälltur.

Håll dig uppdaterad om vädret

Ha koll på vilka väderförhållanden som råder där du tänker dig att vistas. Det är även viktigt att visa respekt för de väderomslag som snabbt kan ske och att inte ge sig ut i dåligt väder utan hellre vänta kvar tills vädret blir bättre.

Förbered din vandring

Var alltid minst två personer och förbered er genom att anpassa turen och utrustning efter väder, terräng och er egna förmåga. Lämna alltid färdmeddelande. Ta kontakt med lokalboende på den destination du ska till. De känner till omgivningarna och kan ge tips och berätta om områden du ska undvika. Läs i loggböckerna som finns i de olika stugorna. Packa fika och extrakläder oavsett hur kort tur ni planerat.

Navigera

Utstakade leder gör det enklare att hitta och är ett säkrare alternativ om du skulle behöva hjälp. Tänk på att röda kryss markerar vinterleder, som inte alltid är lämpliga att följa på sommaren. Ta med karta och kompass så att ni kan hålla reda på var ni är.

Om olyckan är framme

Tänk på att förvara elektronik med batterier nära kroppen. Mobiltelefoner kan plötsligt sakna täckning eller sluta fungera av till exempel kylan och göra dig okontaktbar.

Om något ändå händer och du behöver hjälp, kontakta polisen genom att ringa 114 14. Är ärendet akut, larma fjällräddningen via 112.

Fjällsäkerhetsrådets webbplats hittar du mer information och praktiska tips för en trygg fjällvistelse. https://www.fjallsakerhetsradet.se/forberedelser/

Faktaruta

Polisen ansvarar för alla räddningsinsatser i fjällvärlden. Till sin hjälp har de Fjällräddningen som bygger på insatser från frivilliga som utbildas och utrustas av polisen. Fjällräddarna samarbetar med flera myndigheter och organisationer, till exempel Försvaret, Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet. Bland fjällräddarna finns många olika specialkompetenser exempelvis alpin kompetens, specialutbildade hundar och kunskap om eftersök i grottor.
Fjällräddare kallas ut när det föreligger fara för liv och hälsa. Om du behöver akut hjälp vid en skada eller sjukdom, kontakta polisen genom att ringa 112 och är det inte är akut kan du nå polisen på telefon 114 14.

Andra sidor på polisens webplats

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Dalarna.