Hoppa till innehåll
Hem » Stölder av GPS-utrustning

Stölder av GPS-utrustning

När vårbruket närmar sig ökar också risken för stölder av gps-utrustning från traktorer och andra arbetsredskap. Under måndagen anmäldes två sådana stölder i Östergötland.

Den ena stölden anmäldes på en gård utanför Söderköping och den andra på en gård utanför Norrköping. I båda fallen hade gps-utrustning till traktorer och skördetröskor stulits. I stölden utanför Söderköping uppgick godsvärdet till 160 000 kronor. Gården utanför Norrköping drabbades av en liknande stöld under förra året.

– Tyvärr är det ofta så att de som drabbats av sådana här stölder tidigare drabbas på nytt, eftersom de här ligorna har koll på att de har fått hem nya grejer, säger Göran Svensson på brottssamordningen i region Öst.

Lantbrukare i dag är väldigt beroende av sin gps-utrustning, där de bland annat har information inlagd kring hur de ska köra på olika åkrar och hur mycket utsäde och gödning som ska släppas ut på olika platser.

– Varje gps-enhet brukar vara värd runt 40 000-50 000 kronor. Vi hade en stor serie av sådana här stölder under förra året, både i Östergötland och Södermanland, säger Göran Svensson på brottssamordningen i region Öst.

En del lantbrukare plockar ner och låser in gps-utrustningen varje kväll, men generellt handlar det om att vara vaksam mot okända personer som rör sig kring gården och att ha en fungerande larmutrustning.

Oftast handlar det om utländska ligor som står för den här typen av stölder. Under stöldvågen 2018 greps en utländsk medborgare efter ett inbrott mot en traktorfirma i Östergötland, och dömdes senare för stöld till fängelsestraff.

Marknaden för att sälja stulen gps-utrustning i Sverige är mycket begränsad och därför förs stöldgodset ofta utomlands och säljs där. Man har tidigare bland annat sett fall där annonser med gps-utrustning lagts ut på nätet ifrån Ukraina, som har kunnat kopplas till stölder från jordbruk i Sverige.

Kontakt:
Göran Svensson
Brottssamordningen, region Öst
010-566 63 56

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland