Hoppa till innehåll
Hem » Sex år senare – ung man åtalad för kallt fall i Eskilstuna

Sex år senare – ung man åtalad för kallt fall i Eskilstuna

Utredningsledare Yakup Irak sitter vid ett skrivbord.

Utredningsledare Yakup Irak har jobbat intensivt med fallet. Bild: Polisen

Envishet. Hopp. Ett jäklar anamma. Det är receptet för framgång när det kommer till utredningar. Det vet Yakup Irak, utredare i Eskilstuna. Nu har hårt slit lönat sig för utredningsledaren. En 23-årig man åtalas idag som misstänkt för mordet i Nyfors.

Det var den 21 november 2018 på eftermiddagen som en ung man sköts med flera skott på nära håll på öppen gata. Precis bredvid den person som sköts vet man att minst en person till befann sig. Men otillräcklig teknisk bevisning och tystnad från de inblandade och vittnen såg länge ut att sätta stopp för möjligheten att få någon lagförd.

Tids nog blev ärendet att betrakta som ett så kallat cold case. Ett kallt fall som inte ser ut att gå att lösa. Tills ny teknik och en envis utredningsledare gav hopp om lösning på fallet.

Fanns dna

Det fanns ett antal vittnen så väl som dna-bevisning redan från början. Men när mordvapnet analyserades gavs spretiga träffar som inte kunde knytas till en enskild person. Det gick inte att särskilja dna-profilerna tillräckligt för att knyta en man till brottet trots att det fanns dna både på vapnet och på ett par handskar som hittades längs med flyktvägen.

Men hösten 2023 ändrades allt. Då kom den nya holländska tekniken DNAxs till Sverige. Det var då tanken väcktes hos Yakup Irak, utredningsledare.

– Jag tänkte att jag skickar in handskarna och ser. I bästa fall kunde vi få träff. Bara för att ett ärende blir så kallat kallt så betyder det inte att det är glömt. Vi jobbar ju med de här ärendena ändå, säger han.

Och så blev det. Handskarna skickades in. dna-träffen var ett faktum och ärendet tog ett stort kliv framåt.

– Jag är naturligtvis jätteglad att just det här ärendet nu går till åtal, säger Yakup Irak.

– Det här var egentligen ett mord som jag aldrig släppte mentalt. Jag visste någonstans att den här dagen skulle komma. Jag visste att det fanns vittnen. Jag hoppades att det skulle träda fram ett vittne. Den dagen har kommit. Jag är så himla glad att jag inte gett upp, säger Yakup Irak.

Ingen ville prata

Redan när det begav sig fanns det mycket vittnen. Men det har inte funnits någon som direkt har velat dela med sig av vad de sett med polisen.

– Det är lite av det vanliga problemet. Det är ingen som vill prata med oss om vad de sett.  Vi hörde väldigt många personer redan när det hände.

Vittnesuppgifter

Den nu 23-årige åtalade mannen var intressant för utredningen redan i ett tidigt skede, men det tog alltså flera år innan han kunde knytas till platsen.  Efter den nya dna-bevisningen kunde utredningen ta omtag kring så väl vittnesförhör som förhör med den misstänkta gärningspersonen.

– Då fick vi de vittnesuppgifter som behövdes för att komplettera dna-träffen. Ett namn gavs, och det var den nu åtalade mannen som namngavs.

– Tillsammans med den nya tekniska bevisningen såg utredningsläget väldigt mycket bättre ut, säger Yakup Irak.

Rättegången kommer att påbörjas inom kort och väntas ta cirka sex dagar.

Utredningsledare Yakup Irak finns tillgänglig för medias frågor om ärendet. Intervjuförfrågan skickas till media.ost@polisen.se.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Södermanland