I 13 år har polisen Mårten på olika sätt arbetat med att förebygga och utreda brott. Läs om hans resa inom polisen, tankar om utredningsarbete och varför han fortfarande trivs med sitt jobb.
2010 tog Mårten polisexamen. Tolv år senare var han utredaren som arbetade intensivast med en av de mest uppmärksammade brottsutredningarna under 2022 i Sverige. Mer om den utredningen senare i artikeln.
För åren däremellan har Mårten hunnit med annat inom polisen. Han har arbetat som ingripandepolis Västerås och Fagersta. Varit områdespolis i Surahammar och utredare i Fagersta. Idag är han tillförordnad förundersökningsledare i Fagersta som tillhör lokalpolisområde Norra Västmanland.
– Möjligheten att prova flera olika arbetsuppgifter inom polisen är en av de stora fördelarna med yrket, jag har aldrig tröttnat på mitt jobb, säger Mårten.
Växande intresse för utredningar
Under tiden som polis har hans intresse för utredningsarbete vuxit och sedan 2018 har han uteslutande arbetat med brottsutredningar.
– Större komplexa utredningar utan givna svar tycker jag är särskilt intressanta. I de fallen finns sällan alla pusselbitar. Då fokuserar vi på att hitta de viktigaste bitarna för att få fram en tillräckligt tydlig bild av händelsen. Den typen av problemlösning är en stimulerande arbetsuppgift.
Ett exempel på det är en händelse som inträffade vid Långgruvan utanför Norberg i början av 2022, då en kvinna våldtogs innan hon knuffades ner i ett gruvhål. Ärendet uppmärksammades i hela Sverige och efter rättegången dömdes en man till livstids fängelse för grov våldtäkt och försök till mord. Mårten var utredaren som arbetade intensivast med ärendet.
– Det var så pass mycket att hantera att jag i princip uteslutande ägnade sex månader åt ärendet.
Utredningar av den här digniteten hamnar vanligtvis på utredningsenheten för grova brott. Den här gången blev det inte så. Istället hanterades utredningen av lokalpolisområde Norra Västmanland.
– Med de begränsade resurser som finns i ett mindre lokalpolisområde är jag stolt över utredningsarbetet som ledde till den fällande domen. Det hade så klart inte gått utan hjälp ifrån specialistfunktioner på polisen i övriga Sverige, men i stort hanterade vi detta själva. Det visar att det finns styrka och kompetens i polisens arbete på landsbygd och i mindre lokalpolisområden.
Mårten minns särskilt en utmanande del i utredningsarbetet.
– Vi hade en brottsplats 25 meter ner i ett gruvhål som behövde undersökas. Våra brottsplatstekniker är vana med mycket men att hissas ner 25 meter i ett gruvhål var en ny upplevelse även för dem.
– Även mängden bevis som samlades in på kort tid stack ut. Vi hade från början bara kvinnans berättelse och i det läget visste vi inte om den stämde.
För att lyckas med den här men också andra utredningar lyfter Mårten fram några viktiga egenskaper hos en utredare.
– En utredare ska vara objektiv och samla in information från flera håll för att komma så nära sanningen som möjligt. Det är ett grävande arbete som kräver kreativitet och nyfikenhet.
Trots att åren går och att Mårten nu har varit polis i 13 år, så finns det ingen tanke om att byta yrke.
– Jag har fantastiska kollegor och trivs så pass bra med arbetsuppgifterna att jag inte ser något annat framför mig än att jag fortsätter som polis. Vill jag ha nya utmaningar så kan jag söka andra tjänster inom polisen. Här finns goda möjligheter att utvecklas både professionellt och som människa.