– Jag hade svårt att föreställa mig vad jobbet som utredare innebar. Men det är faktiskt roligare än vad jag trodde. Enligt mig det bästa jobbet som finns, säger Gustav.
En yngre tjej lurades av några ungdomar att komma till en lekplats. När hon kom till platsen blev hon hotad och tvingad att göra som ungdomarna sa. Händelsen polisanmäldes och hamnade på polisens utredare Gustavs bord. Utredningsarbetet ledde till åtal och fällande dom där två yngre personer dömdes för olaga tvång.
– Ärendet är ett bra exempel på varför jag vill utreda brott. Ingen person ska behöva känna sig otrygg i samhället. När saker som det här händer triggar det mig i mitt arbete som utredare, säger Gustav.
Gustav har genom Politices kandidatprogram studerat statsvetenskap, nationalekonomi och rättsvetenskap. Efter kandidatexamen började han 2016 arbeta som politisk handläggare i Västerås.
– Jag har länge varit engagerad i samhälls- och trygghetsfrågor, det ligger mig varmt om hjärtat.
Genom böcker och filmer har det under lång tid funnits ett intresse att arbeta som polis. Under tiden som politisk handläggare var det en tanke som han inte kunde släppa.
– Sedan har min pappa varit brandman och genom det har det växt fram en nyfikenhet för blåljusarbete.
Utbildade sig till polis
Från tanke till handling. Efter fyra år inom politiken sökte Gustav en tjänst som civil utredare i lokalpolisområde Enköping/Håbo. Han fick jobbet och arbetade med mängdbrottslighet i två år innan han fick möjlighet att studera till polis via den funktionsinriktade polisutbildningen.
– Utbildningen till polis var en rolig, kort och intensiv period. Det var en del tid borta från familjen men i slutändan har det varit värt det. Att arbeta på polisen är så pass kul och stimulerande att det ibland känns som att det både är min hobby och mitt jobb.
Gustav tog polisexamen 14 juli i år. Idag har han en tjänst som mängdbrottsutredare i lokalpolisområde Västra Mälardalen med Köpings polisstation som arbetsplats.
– Jag trivs jättebra som polis och utredare i ett mindre lokalpolisområde. Charmen är att ingen dag eller utredning ser exakt likadan ut. Det dyker upp nya saker och ibland har den mest erfarna kollegan inte ens alla svaren. Då får vi tillsammans hjälpas åt att klura på hur vi ska komma framåt. Enkelt beskrivet är utredningsarbetet som att följa brödsmulor och lägga pussel.
Vanliga brott som Gustav utreder är narkotikabrott, våldsbrott och stölder. Genom åren har han lärt sig att utredningsarbetet inte alltid går som han har tänkt.
– Det kan vara frustrerande när vi inte kommer framåt i en utredning för att det inte finns mer bevis att hämta in. Ett exempel på det är när ett vittne har avgörande information men avstår att medverka i utredningen. När vi hamnar i det läget får vi försöka lösa brottet med andra utredningsåtgärder.
Gustavs syn på polisens utredningsarbete har förändrats mycket sedan han började arbeta som utredare.
– I filmer och böcker finns bilden av att en eller två personer gör allt. Men polisens arbete är inte personbundet. Flera utredare och specialistfunktioner kan vara involverade i samma utredning. Det är samspelet mellan olika funktioner som gör polisens arbete kraftfullt.