Hoppa till innehåll
Hem » Vill mana elever till eftertanke: ”Viktigt att få höra om detta från polisen”

Vill mana elever till eftertanke: ”Viktigt att få höra om detta från polisen”

Etik, moral och civilkurage. Brottsförebyggande arbete står i fokus när polisen i Sollentuna möter sjundeklassare. – De här dagarna är en enorm möjlighet för oss att nå ut till ungdomarna, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna.

Eleverna sitter på helspänn när poliserna från Sollentuna drar igång sin presentation. På agendan står bland annat grupptryck, sexuella ofredanden och att vara en god medmänniska. Magnus Kjellberg, utredare på brott i nära relation i polisområde Stockholm nord, kastar ut första frågan till sjundeklassarna.

– Ni står på Sollentuna pendeltågsstation och någon ramlar ner på rälsen. Vad gör ni då?

– Hoppar ner på rälsen för att stoppa tåget, svarar en elev.
– Ringer 112 och kallar på hjälp, säger en annan.

Förslagen är många och Magnus Kjellberg förklarar för eleverna att det viktiga är att man reagerar – men att man inte ska utsätta sig själv för fara. Polisernas presentation är en del av det kommunala projektet ”Vi är Sollentuna”. Under tre dagar i september arrangeras ett event i centrala Sollentuna där bland annat polis, socialtjänst, ungdomsmottagning, räddningstjänst och bibliotek är på plats för att prata med alla sjundeklassare i kommunen.

– Tanken är inte att det ska vara ett traditionellt event där vi visar upp polisbil och uniform, utan i stället vill vi mana mer till eftertanke, säger Kristian Bergström, kommunpolis i Sollentuna och fortsätter:

– Projektet kördes på prov i fjol med tio klasser och återkopplingen från klasslärarna var väldigt bra.

Ett växande projekt

I år är eventet betydligt större med totalt 41 klasser på plats under de tre dagarna. Nyckelorden är kunskap, delaktighet och interaktion. Och just interaktionen mellan lokalpolisen och ungdomarna har fått tydliga effekter.

– Min erfarenhet från tidigare år är att eleverna känner igen oss efteråt, när vi ses på torget eller i centrum. Det blir mindre dramatiskt för ungdomarna att komma fram och prata när de känner igen oss – isen är redan bruten, säger Kristian Bergström.

– De här dagarna är en enorm möjlighet för oss att nå ut till ungdomarna, och det bästa är ju att vi får träffa alla sjundeklassare i Sollentuna.

Engagerade elever

För många av eleverna är mötet med poliserna dagens höjdpunkt. En av klasslärarna på plats berättar:

– Jag tycker att eleverna var väldigt engagerade och ställde kloka frågor. Inte minst om vad ett sexuellt ofredande innebär och vad det kan få för konsekvenser.

– Vi pratar mycket om den här typen av frågor i skolan. Samtidigt tror jag att det är viktigt att få höra om detta från polisen och att vissa saker faktiskt kan vara ett brott. Nu kan vi säga ”kommer ni ihåg vad poliserna sa” nästa gång vi diskuterar de här frågorna i skolan.

I slutet av presentationen passar många av eleverna på att ställa några extra frågor. Flera undrar hur det är att arbeta som polis, vad de har för utrustning och om man behöver vara vältränad.

– Nu känner vi ju varandra. Kom fram nästa gång vi ses på stan så kan ni ställa massa mer frågor, säger Magnus Kjellberg.

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Senaste blåljusen i Stockholm.