Skjutningar och sprängningar i Malmö har minskat sedan Sluta skjut infördes i Malmö för snart sex år sedan. Det konstaterar en utvärdering som Malmö universitet gjort på uppdrag av Brå.
– Strategin ger oss bättre förutsättningar än tidigare att arbeta både brottsförebyggande och brottsbekämpande mot det grova våldet i Malmö. Att skjutningar och sprängningar har minskat visar att vi är på rätt väg, även om det fortfarande finns konflikter mellan kriminella grupperingar som mycket snabbt kan eskalera i grova våldsbrott, säger Henrik Mårtensson, ledare för Sluta skjut i Malmö.
Även om utvärderingen inte med säkerhet kan slå fast att minskningen av antalet skjutningar och sprängningar beror på Sluta skjut, lyfts samverkan mellan polisen, Malmö stad och Kriminalvården för att närma sig våldsdrivande individer och grupperingar som en framgångsfaktor.
– Vi har haft enskilda samtal med närmare 200 individer som har kopplingar till kriminella nätverk i Malmö. Strategin är numera välkänd i dessa miljöer och de vet vad som gäller inom Sluta skjut. Det handlar i första hand om att ge dem en chans att sköta sig och stöd om de vill hoppa av. De mest våldsdrivande personerna har vi fullt fokus på. Vi ligger på dem hårt och det fungerar avskräckande för individer i deras närhet. När man blir utsatt för ständiga kontroller är det svårt att tjäna pengar och det är det som driver de kriminella nätverken, säger Glen Sjögren, koordinatorn inom Sluta skjut i Malmö.
I utvärderingen har ett dussintal personer som på olika sätt jobbar med Sluta skjut i Malmö intervjuats. Respondenterna tror på GVI-strategin, men menar att genomförandet av den emellanåt lämnar utrymme för förbättringar.
– Vi vill hela tiden bli bättre på det vi gör och därför är det så viktigt att metoden utvärderas. Vi kommer att diskutera analysen och rekommendationerna både på strategisk och operativ nivå, säger Petra Stenkula, polisområdeschef i Malmö.