Under måndagen hyllades Västsvenska utlandsveteraner på Gustav Adolfs torg. Bland dem fanns Anders Essman, pensionerad poliskommissarie, som tillbringade två år i Ukraina.
Veterandagen den 29 maj är en internationell dag för att hedra utlandsveteraner, och på måndagen firades den med sedvanlig pompa och ståt i Göteborg. Från Götaplatsen och till Gustav Adolfs torg – under vajande fanor och till toner från hemvärnets musikkår – tågade poliser, tulltjänstemän och FN-soldater som alla gjort en insats för fred och stabilitet i vår omvärld. Körsång, tal och medaljutdelning stod också på schemat.
Klas Johansson, chef för polisregion Väst, var en av alla som tagit sig till Gustav Adolfs torg för att bevittna ceremonin.
– Det är många inom polisen som har gjort en insats för internationell fred och säkerhet, och det är otroligt viktigt att uppmärksamma det, sa han, och fortsatte:
– Vi behöver ta emot veteranerna när de kommer hem. Dels för att försäkra oss om att de har bra, men också för att tanka av dem deras berättelser och lärdomar. Jag tror att det kan stärka vår organisation på hemmaplan.
”En oerhörd erfarenhet”
Den pensionerade poliskommissarien Anders Essman tillbringade två år i Ukraina, mellan 2017 och 2019, och beskriver sin tid i landet som just som lärorik. Hans uppdrag var att utforma en nationell utbildning i SPT för ukrainska kommenderings- och insatschefer.
– Det var en fantastisk upplevelse, en oerhörd erfarenhet. Jag jobbade med väldigt goda människor som verkligen ville utvecklas, sa Essman.
– Samtidigt är det ett gammalt öststatssystem som på många sätt ligger långt efter. Det är toppstyrt och handlar mycket om att bara lyda order. Men det är på väg att förändras, det finns en vilja.
Anders Essman var bland annat placerad i Charkiv, bara ett par mil från den ryska gränsen. Och närvaron av den aggressiva grannen var högst påtaglig i polisvardagen, säger han.
– De var ju hela tiden infiltrerade av Ryssland. Deras säkerhetstjänst, om man tittar på den med EU-mått mätt, var därför stor. De levde med ett ständigt hot om vad som skulle kunna hända.
På plats vid krigsutbrottet
Anders Essman lämnade Ukraina innan kriget bröt ut. Pernilla Ingvarsson från Tullverket hamnade däremot mitt i hetluften. I februari 2022 reste hon ner till den rumänsk-ukrainska gränsen för delta i arbetet mot gränsöverskridande brottslighet.
– Jag hann jobba i två veckor, sen kom kriget. Jag fick en helt annan upplevelse än jag någonsin hade trott att jag skulle få, konstaterar hon.
Fokus flyttades från brottsbekämpning till humanitär hjälp. Uppgivna och rädda ukrainare strömmade över gränsen, och Pernilla och hennes rumänska kolleger gjorde vad de kunde för att underlätta situationen.
– Det var ju jättehemskt, men också en väldigt nyttig erfarenhet. Det blev tydligt hur bra vi har det i Sverige. Jag kommer inte att klaga i framtiden, säger Pernilla.