Hoppa till innehåll
Hem » Snabbare lagföring införs i hela Västerbotten

Snabbare lagföring införs i hela Västerbotten

Snabbare lagföring i brottmål införs i hela landet under 2023. Från och med den 1 april kommer arbetssättet att användas i hela Västerbotten.

I februari förra året infördes snabbare lagföring i lokalpolisområde Umeå. Från den 1 april följer nu länets två övriga lokalpolisområden Skellefteå och södra Lappland och tingsrätterna i Skellefteå och Lycksele efter.

– Alla inblandade är positiva och engagemanget är stort inför införandet av snabbare lagföring i hela länet. Vi har med oss bra erfarenheter från tiden som metoden funnits i Umeå och är väl förberedda tillsammans inför utökningen, säger Sofia Möller, införandeansvarig i polisområdet.

Från den 1 januari 2023 fram till i dag har snabbare lagföring använts i 31 procent av alla brottmål som avgjordes i Umeå tingsrätt. De vanligaste brotten är narkotikabrott, butiksstöld, grov olovlig körning, rattfylleri, grovt rattfylleri och brott mot knivlagen.

Tiden från brott till dom har sjunkit från omkring 22 veckor till i dag 6 veckor. En olovlig körning som inträffade för en knapp månad sedan i Nordmalings kommun slog alla tidigare rekord i snabbhet. Föraren erkände på plats och skrev under ett förhandsgodkännande av strafföreläggande med ett bötesbelopp som sedan fastställdes av åklagare inom loppet av endast 4 timmar och 48 minuter.

– Det blir en snabb reaktion från samhället, den som varit misstänkt för brott får sin dom snabbt och kan gå vidare i livet och för de som återfaller i brott kan det leda till strängare påföljder, säger Sofia Möller.

Fakta om snabbare lagföring

Snabbare lagföring är ett samarbete mellan Polismyndigheten, Åklagarmyndigheten, Domstolsverket, tingsrätterna, Rättsmedicinalverket och Kriminalvården där alla myndigheter samverkar i hela lagföringskedjan med det gemensamma målet snabb prövning. Metoden kan användas vid brott som ger högst tre års fängelse där den misstänkta personen är över 18 år och anträffas på brottsplatsen. Polis utreder brottet direkt på plats och den misstänkta får en tillgänglighetsdelgivning direkt i handen av polisen. Där framgår när åtalshandlingarna blir klara i tingsrätten och ett preliminärt datum för rättegång.

Relaterad sida

Snabbare lagföring – polisens arbete

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Västerbotten - alla blåljus.