Hoppa till innehåll
Hem » Nya telefonbedrägerier mot äldre i Västmanland

Nya telefonbedrägerier mot äldre i Västmanland

Flera anmälningar om telefonbedrägerier med liknande tillvägagångssätt har inkommit till polisen i Västmanland den senaste tiden. Brotten har skett mot äldre personer främst i Norberg.

Bedragarna har vid de olika tillfällena ringt upp äldre personer och sagt att de ringer ifrån inkassoföretaget Svea inkasso. Mottagaren av samtalet, en äldre person, har via samtalet blivit informerad om obetalda fakturor hos inkassoföretaget, som till exempel en obetald dator. Därefter har den äldre personen blivit uppmanad att swisha pengar för den påhittade skulden.

De flesta av ärendena har slutat med att bedragaren inte har kommit över några pengar, men i ett av fallen har ett äldre par blivit av med 100 000 kronor. Under de senaste åren har liknande bedrägerier förekommit i olika perioder och nu ser polisen en ökning av dessa.

De senaste dygnen har det inkommit ett 10-tal anmälningar om fullbordade bedrägerier eller bedrägeriförsök med liknande tillvägagångssätt som beskrivs i texten. Mest troligt finns också ett mörkertal av telefonbedrägerier.

Polisen misstänker att den här typen av telefonbedrägerier kommer fortsätta och sprida sig geografiskt, därför är det viktigt att informationen når ut till så många möjligt så att inte fler blir drabbade.

Polisen utreder just nu de anmälda telefonbedrägerierna, bland annat säkras bevisning i form av kontoöverföringar och genom förhör.  

Så skyddar du dig mot telefonbedrägerier

Dela gärna detta inlägg:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Blåljus Västmanlands län.